Опъва се чадър от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) над едрите фирми. Това заяви депутатът от ПГ "Изправи се, БГ! Ние идваме" Мая Манолова на ръководителя на Инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), цитирана от пресцентър на коалицията след днешното заседание на Комисията по ревизия в 46-ото народно събрание, на което бяха изслушани представители на седем институции.

"Информирани сте от парламентарна комисия. Изпратили сте едно писмо и с това се изчерпва работата ви по сигнала на Светослав Илчовски ли? Опъва се чадър от БАБХ над едрите фирми. Едни и същи придворни фирми се ползват от този чадър и за тях подходът е "не знам, не чух, не видях", каза Манолова на ръководителя на Инспектората към МЗХГ.

По думите й Европейската прокуратура е разпитала земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с неговия сигнал, подаден в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. Българската прокуратура не го е разпитвала, стана ясно от думите на Манолова.

От Инспектората на Министерството на земеделието не намерили телефона на Илчовски и затова не са направили никакви проверки на думите му за картел при търговията с маслодаен слънчоглед, но от МЗХГ не са намерили телефона за връзка с Илчовски.

На следващото заседание Комисията по ревизията кани Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал.

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Как са изразходвани държавни пари в последните 10 години

Информацията потвърди зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, който предаде на Манолова документите по разследването от страна на МВР и потвърди, че МВР изпълнява указанията на Европейската прокуратура.

Това потвърждава информацията, която получаваме, че Европейската прокуратура активно се е заела със случая и са извършени съответните действия. За това дали българската прокуратура е направила проверка все още нямаме информация, каза Манолова. Тя изрази мнение, че Инспекторатът на МЗХГ не иска да си свърши работата, защото и Илчовски, и собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов са едни от едрите собственици в сектора и са добре познати на Министерството на земеделието.

Просто не искате да си свършите работата, категорична бе Манолова.

Пенсионните дружества следят развитието на случая "Илчовски"

Пенсионните дружества следят развитието на случая "Илчовски"

Призовават за информация, конкретни факти и проверка

На заседанието присъстваше и Мария Павлова - зам.-министър на правосъдието, която заяви, че от ведомството са проверили твърденията на Илчовски за насилие в ареста над задържан бизнесмен само по регистър на лицата в места за лишаване от свобода, които са подали жалба за упражнено физическо насилие, и сведенията от сигнала на Илчовски не били потвърдени.

За твърденията на Илчовски за фиктивни обороти, чиито фактури бяха разгледани на закрито заседание на Комисията по ревизията, председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов заяви, че ведомството му няма право да разследва дали фактурите са реални или фалшиви, но информацията е изпратена до НАП. Проверката от НАП все още продължава, каза Атанасов. А за резултатите Комисията по ревизията ще бъде информирана на закрито заседание.

Мехмед Дикме: Илчовски е емоционален човек, не знам кой го е подвел

Мехмед Дикме: Илчовски е емоционален човек, не знам кой го е подвел

"Смешно е да се каже, че премиерът се занимава със земеделци"

Запитани за проверки на фирма "Градус" от проф. Явор Гечев, който е член на Комисията по ревизията, зам.-изпълнителният директор на НАП Георги Георгиев отговори, че проверки на фирмата са извършени след сигнала, но не и преди. От НАП казаха, че се проверява търговска кореспонденция, реалност на сделките, движение на обороти на седем дружества и две физически лица, но данните са осигурителна тайна и ще бъдат предоставени на закрито заседание.

Става дума за фиктивен оборот и това се отразява на акциите на борсата, подчерта Манолова.

От ДАНС заявиха, че на 21 май 2021 г. е получен сигналът на Илчовски от Комисията по ревизията и е препратен на главния прокурор Иван Гешев за преценка има ли извършено престъпление. Според закона, Антикорупционната комисия - КПКОНПИ, а не ДАНС са оторизирани да разследват корупционни практики.

Припомняме, Бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов обвиниха Ангелов, че използва протекциите си, за да държи под контрол земеделието и храните. Илчовски заяви и че първоначалното борсово предлагане на "Градус" е било на изкуствено завишена цена, което е ощетило пенсионните фондове, купили акции.