Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме познава бизнесмена Светослав Илчовски "бегло", а Иван Ангелов - "повече". Пред бТВ той коментира как "пред обществото се използва чисто търговски спор за политически цели".

По думите на Дикме това били чисто търговски отношения между двата субекта. Не знам кой е подвел Илчовски да говори в Комисията по ревизия, той е много емоционален човек... Поздравявам го за смелостта, че казва всички проблеми и недъзи, но дали е това цялата истина, запита бишият министър, който е категоричен, че познава добре сферата и отношенията в нея, както и 90% от хората в агробизнеса.

Янаки Стоилов разпореди проверка на твърденията на Илчовски

Янаки Стоилов разпореди проверка на твърденията на Илчовски

Бизнесменът разказа, че му е бил показан запис с издевателства над затворник

За името на премиера Бойко Борисов и как е замесено то в този скандал, Дикме обаче каза: "Смешно е да се каже, че премиерът се занимава със земеделци, които работят с много количества земеделска земя. Възможно е обаче да е имало, според твърденията на Ангелов, чести разговори и решаване на проблемите с чуждестранни агенции, съдействие от страна на Борисов при проблеми с износа", каза Дикме в отговор на този въпрос.

"Такива въпроси са хиляди, договори между производители, между търговци и производители. Възможен е такъв бизнес без протекции, добави той.

Винаги има съмнение за фирми, свързани с изпълнителната власт, поясни Дикме и увери, че на него не са му искали съдействие фирми като министър на земеделието.

Пенсионните дружества следят развитието на случая "Илчовски"

Пенсионните дружества следят развитието на случая "Илчовски"

Призовават за информация, конкретни факти и проверка

На въпроса знае ли за дейността на картел Г8, Дикме поясни, че винаги има съмнение за цената за изкупуване на зърното, но то трябва да се доказва, а човекът, който ги има, трябва да даде данните на прокуратурата и да се стигне до съда.

"Ако се решават в парламента търговски спорове, жална е майка на тази държава с какво се занимават политиците. В Министерство на земеделието може да се търси нещо и да се намери, но за порочни практики, свързани с обществени поръчки, лобиране, конкретни фирми. Лошото е, че българските политици нямат съответния капацитет и опит да влязат в материята", коментира още Дикме.

на премиера и Господ не може да помогне, ако няма кой да продаде земята и да си я окрупни, нито един министър не може да окаже съдействие, със сигурност има порочна практика, свързана със собствеността на земята - когато е на държавата и общината, там има и корупция, и лоши практики, но основното е в търговските взаимоотношения между търговците", коментира още бившият министър на земеделието.

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Как са изразходвани държавни пари в последните 10 години

Той препоръча Комисията по ревизия да търси порочните практики в министерството. "От 1999 г. в страната е най-високото ниво на корупция у нас, ние си заравяме главата в пясъка и казваме, че няма такава", допълни Дикме.

В заключение той би препоръчал на новия служебен министър на земеделието да не пипат и да не кадруват в европейските фондове, "да не стане така да се направят за два месеца бели, тъй като няма капацитет да прави реформи, а може да се получат санкции от Брюксел".

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От фирмата определят твърденията на Илчовски като неверни