След като в петъчния ден "некоалицията" между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС влезе във фаза на временна стабилност, днес дългия хоризонт на правителството потвърди и вицепремиерът и евентуален министър-председател през март 2024 г. Мария Габриел.

"Много пъти съм говорила по този въпрос, виждате, че нещата са в добра посока. Излизат факти, които подкрепят правителството, но има нужда от механизъм, по който да се взимат отношение, да се вземат решения, Това е нещо, за което говоря вече от месец май, дори преди съставянето на правителството", отговори тя.

И посочи - фактът, че вече имало яснота, че "в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад", е градивно.

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

Борисов няма да бута сглобката заради НЗОК, оставя я "докато ни издържат нервите"

ГЕРБ имат договорка с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова за НЗОК

А по отношение на договорката между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС за общ механизъм, по който да се назначават шефове на регулатори, Габриел бе лаконична:

"Те излязоха и казаха, че трябва да има процес, който да е валиден по отношение на всички номинации. (...) Виждате какво става - стигаме до ситуация на блокаж, защото не се е провел разговор. Смятам, че това беше крачка в положителна посока", отговори Мария Габриел на въпрос на News.bg.

Никога не съм подхождала с идеята, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен, заяви още вицепремиерът и призова - следва да оставим министрите да си вършат работата.

"Това, което виждам аз, е един екип, който има смелостта да си отправя критики, да си върши работата, да споделя, когато нещо го тревожи, че нещо не е наред", описа в положителни нотки "сглобката" Габриел.

И добави: "Ще го направим стабилен (кабинетът) с усилия от всеки един от нас, всеки ден."

Винтовете в сглобката затегнати с две оставки

Винтовете в сглобката затегнати с две оставки

След среща между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС отново има стабилност