Само в Третия свят се гласува машинно и се изчисляват гласове машинно. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Борислав Цеков.

По негови дум демокрацията има интерес да се гласува на хартия, защото това е единственият прозрачен и доказан в целия демократичен свят начин да се гласува.

Модерните демократични държави не използвали машини за гласуване.

"Там, където се използва някаква технологизация на вота - в САЩ - то няма нищо общо с машините за гласуване у нас. Там процесът на изчисляване на гласовете не е електронизиран, а там, където беше, го отменят - последният пример е Луизиана", обясни конституционалистът.

Той отхвръли като лъжа твърдението, че машините са просто принтери.

Цеков изтъкна, че е достатъчно всеки, който иска да разбере истината, да прочете методическите указания на ЦИК.

МЕУ показа как ще се вижда хеш кодът на бюлетините от машините за гласуване

МЕУ показа как ще се вижда хеш кодът на бюлетините от машините за гласуване

Продължава тестването на функционалностите и удостоверяването на устройствата

"Флаш паметите се съхраняват в Общинските избирателни комисии. Ако се манипулира софтуерът на тези машини и поискате оспорване пред съда, ще се използва тази флаш памет, която се съхранява в ОИК, независимо че са броени бюлетините, които машината е принтирала", поясни той.

Цеков посочи като най-неуязвим начин за гласуване, без да бъдат произведени невалидни бюлетини, използване на тъчскрийн, който разпечатва бюлетина и не се съхранява в паметта на машината. След това преброяването е със сканиращи устройства, контролирано от хора, но се премахва човешкият фактор, "който може да заличава бюлетини или да не ги брои".

Припомняме, след  големия скандал, че ресорен заместник-министър е откраднал кода на машините за гласуване, министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че устройствата на практика са принтери и не подменят вота.

Заради скандала, свързан с машините, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартия. Това решение обаче бе обжалвано в съда. Върховният административен съд излезе с решение, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има, след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

След решението ЦИК заповядва на три институции незабавно да сертифицират машините за балотажа.

Министерство на е-управлението: Машините на практика са принтери и не подменят вота

Министерство на е-управлението: Машините на практика са принтери и не подменят вота

Сигурността на машинното гласуване е гарантирана