Министерството на електронното управление (МЕУ) разпространи снимки на демо-бюлетини от устройство за машинно гласуване с инсталиран софтуер, изграден при довереното изграждане, извършено снощи от експерти на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Снимка 640246

Източник: МЕУ

На бюлетините е изписан хеш кодът, който ще се визуализира по време на изборния процес.

Работата по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване ще продължи до завършване на всички необходими проверки, съгласно приетата методика. Екипите продължават да работят интензивно и в непрекъснат режим.

Датата и часът в приложения от МЕУ снимков материал става показват, че към 07:26 ч. на 2 ноември 2023 г. се тестват функционалностите на машината, свързани с различните възможности за гласуване.

Снимка 640247

Източник: МЕУ

Припомняме, че заради скандал, свързан с машините за гласуване, ЦИК излезе с решение на първи тур да се гласува само с хартия. Това решение бе обжалвано в съда. Върховният административен съд излезе с решение, че решението на ЦИК е законосъобразно. ВАС посочи също, че за балотажа машини може да има, след като те преминат успешна процедура по удостоверяване.

Денков не изключи ГЕРБ и ДПС да стоят зад "Кодгейт"

Денков не изключи ГЕРБ и ДПС да стоят зад "Кодгейт"

Дали ще има машини, било въпрос с повишена трудност

БНР информира, че списъкът със изборните секции, в които ще може да се гласува с машини на балотажа в неделя, вече е изпратен от ЦИК на фирмата "Сиела Норма", ангажирана със софтуерното настройване на устройствата.

Фирмата трябва да зареди електронните бюлетини, както и да обслужи и да транспортира устройствата до 5900 секции със смесено гласуване.

Предадени са и списъците с имената кандидатите за кметове на общини, райони и кметства, които се явяват на втори тур. Изчаква се да приключи удостоверяването на машините, за да бъдат подготвени машините за балотажа на 5 ноември.