"Един от приоритетите на Министерството на държавната администрация и административната реформа през 2006 г. е осигуряването на по-голяма публичност и прозрачност в работата на администрацията".

Това каза министър Николай Василев при откриването на втория семинар по Проекта на МДААР "Превенция и противодействие на корупцията в държавната администрация чрез обучение на служителите в нея".

Проектът е разработен в отговор на препоръките на Европейската комисия страната ни да насочи усилията си в борбата с корупцията и в изпълнение на мерките, залегнали в и Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода 2006 - 2008 г., съобщи пресцентърът на министерството. 

Общата стойност на проекта, одобрен от Съвета за европейска интеграция, е 300 000 лв. и основната му цел е гарантирането на прозрачност и отчетност в дейността на държавната администрация чрез засилен контрол на административните дейности,  предотвратяване на корупционните практики и ограничаване на корупционния риск, както и осъществяването на по-тясно сътрудничество и координиране на усилията между антикорупционните звена на централно, регионално и местно ниво.

Проектът стартира в края на юли 2006 г. в Лом със среща-дискусия с участието на областните управители, кметовете на общини и председатели на областните обществени съвети за противодействие на корупцията, неправителствените организации, частния сектор и медиите, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с превенцията и противодействието на корупцията, и бяха представени добри практики на работа в тази област.

Форумът във Велико Търново е втората такава регионална среща, на която освен представянето на проекта се реализира и обучение на представители от регионалните и местните административни структури.

По проекта в момента над 50 000 служители от държавната администрация в цялата страна са включени в самообучение по административна етика чрез мултимедийни дискове. Предвидени са също обучения по антикорупция за над 100 служители, работещи в сфери с висок корупционен риск, както и за висши държавни служители.

В рамките на проекта се провеждат и срещи с органите на прокуратурата за изработването на правила за защита на лицата, сигнализиращи за корупция в държавната администрация. Тези правила ще гарантират независимостта на държавните служители и ще стимулират тяхната активна гражданска позиция и нетърпимост към корупцията.