"Парламентарния маратон за два дни го свършихме". Така председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира гласуването на Бюджет 2018 пред bTV.

Тя обясни част от забавянето в НС с действията на БСП. "Опозицията бяха доста активни. Изказванията бяха повече от предложенията им", изтъкна Стоянова.

НС прие рамката на бюджета

НС прие рамката на бюджета

приходи от 23 515 млрд. лева и разходи от 11 923 млрд. лева

Менда Стоянова, заяви, че според нея единствената цел на опозицията била да дразни управляващите. "За мен от това, което се случи в сряда, няма какво друго да се заключи".

На въпроса как ще коментира бюджета,Стоянова отговори: "Вътре има два милиарда лева повече разходи от бюджета плануван за 2017".

"Много сектори ще го усетят", допълни председателят на ресорната комисия. Сред тях са образование, здравеопазване, сигурност и социалния сектор.

Запитана защо учените от БАН излязоха на протест, Стоянова обясни, че не вижда разлика в подхода към тяхното финансиране.

Повече пари за БАН, но срещу резултати

Повече пари за БАН, но срещу резултати

Учените от БАН трябва да се борят, отсече Менда Стоянова

"Наистина бюджетът на БАН има 5 млн. лв. повишение", изтъкна тя и добави, че от държавата се отделят 65 млн. лв., но те са за проекти и трябва да се кандидатства, за да се получават.

Менда Стоянова коментира и предложението на депутатите от "Воля" държавната субсидия за партиите извън Народното събрание и с не по-малко от 1 % от всички действителни гласове на последните парламентарни избори да бъде един лев за глас., а парламентарно представените политически сили да получават по 11 лв.

Депутатите решиха субсидията на партиите да остане същата

Депутатите решиха субсидията на партиите да остане същата

През 2018 г. политическите партии ще получават по 11 лв. за действителен глас

"Аз смятам, че малко по-голяма драма се разиграва. Субсидиите не са просто едни пари, които се дават на партиите", изтъкна Стоянова и дообясни, че парите са за дейността на партиите, за заплати на хората, който работят в структурите им. Това се правило, за да бъдат независими.