Как войната в Украйна да не доведе до продоволствена и хуманитарна криза, обсъдиха в телефонен разговор президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Съхраняването на потенциала на транспортните коридори в Източна Европа и предприемането на мерки войната в Украйна да не доведе до хуманитарна криза в страната и съседните на ЕС региони, обсъдиха в телефонен разговор президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис. 

Продоволствена криза заплашва света

Продоволствена криза заплашва света

Все повече страни ограничават износа

Украйна е един от най-големите износители на зърнени храни от Европа и блокирането на нейните пристанища затруднява износа, което създава риск от продоволствена криза в редица страни, бе подчертано по време на разговора.

Обща бе позицията, че страните от ЕС следва да обединят усилията си за оказване на помощ за милионите бежанци от военните действия. Недопускането на хуманитарна криза в Украйна изисква и създаването на условия за непрекъсване на хуманитарната подкрепа и на вноса на стоки от първа необходимост, бе посочено още по време на разговора.

Президентът Радев покани своя румънски колега Йоханис да посети страната ни в удобно за него време.