Официалната визита в Турция на делегацията на учредяващата се партия "ДОСТ" с лидер Лютви Местан е завършила със среща с лидера на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и министър-председател Ахмет Давутоглу.

По време на разговора, който се е провел в правителствената резиденция „Чанкая“, Местан запознал Давутоглу с развитието на политическите процеси в България.

Пред лидера на ПСР Лютви Местан анализирал и събитията, породили необходимостта от учредяването на новата политическа формация "ДОСТ". Той изложил мотивите за създаването на новата партия, нейните принципи и цели.

Местан обърнал и специално внимание на това, че важен приоритет във външнополитическата дейност на "ДОСТ" щял да бъде развитието на България като реална натовска и истинска европейска държава. Тезата за необходимостта от стратегическо партньорство между България и Турция също била разгърната от Лютви Местан. Той подчертал, че "ДОСТ" щяла да даде своя принос в това отношение.

Освен приоритетите на новата политическа формация Местан и Давутоглу обсъдили и кризата с бежанците, както и други актуални геополитически проблеми. Била подчертана ролята на Турция, която задържа на територията си 2,7 млн. бежанци, и въпреки че не е формален член на Европейския съюз, се грижи за сигурността на Евросъюза.

В края на срещата Местан предал на Давутоглу поздравите от българския премиер Бойко Борисов. Чрез българската делегация министър–председателят на Турция също изпратил на българския премиер своите пожелания. Той уверил Местан и членовете на делегацията, че за приятелска Турция отношенията с България, не само в рамките на НАТО, но и в областта на икономическите и културните взаимоотношения, били от приоритетно значение.