От Българския институт за правни инициативи отчитат, че най-голямата злоупотреба с държавен ресурс за партийни и електорални цели е по време на местните избори.

На пресконференция в БТА преподавателят по Конституционно право доц. д-р Наталия Киселова обясни за News.bg, че практиката на институциите, които трябва да прилагат ограниченията в Изборния кодекс е доста оскъдна, но се вижда, че има доста чувствителност по темата.

Нашият анализ цели да алармира, че има такъв проблем и за проблема трябва да се вземат мерки преди предизборната кампания за парламентарните и президентски избори, посочи тя.

"Най-голяма е злоупотребата по време на местните избори - там са и жалбите като цяло", категорична бе доц. Киселова, която даде пример с даренията от партийните субсидии, които също могат да се приемат като злоупотреба с публичен ресурс, ако не се използват правилно.

Тя очаква, че ако няма подобряване на законовата уредба и няма повишаване на капацитета на институциите, ще има широки мащаби на злоупотребата с държавен ресурс за партийни и електорални цели. 

Доц. Наталия Киселова настоя институциите да бъдат на мястото си и да санкционират превантивно хората, които в момента заемат публични длъжности, а не техните конкуренти.