Бившият председател на парламента, бивш лидер на БСП и вътрешен министър Михаил Миков коментира актуалния политически ландшафт и управлението на "некоалицията" в студиото на БНТ.

Според него, настоящата некоалиция се сближава от "консумирането на власт," като тя събира политическите партии в единен фронт към края на редовното правителство на Денков. Той отбеляза, че в този период вече не се чуват политическите различия и междуличностните конфликти, които последната предизборна кампания беше направила широко известни.

Миков изрази съмнение, че приемането на тази некоалиция от общественото мнение може да бъде обяснено с апатията на избирателите. Той предвижда, че тази апатия ще се отрази и на евроизборите, които се очакват през тази година. "Обществената енергия е на ниско равнище и няма политически дразнител, идея или формация, която да се яви като алтернатива на днешното статукво," добави той.

Бившият председател на парламента коментира също и избора на новите конституционни съдии след приемането на поправките в основния закон. Той го определи като "циничен избор", направен след двегодишен период, през който не бяха попълнени мандатите. Този избор, при който съдиите се избират за 9-годишен мандат, се смята от Миков за "арогантно, вулгарно и нагло" тълкуване на Конституцията. Той похвали адвокатската гилдия за това, че "казва каквото мисли."

Клетвена церемония и церемониален бойкот

Клетвена церемония и церемониален бойкот

Но защо, ако Румен Радев е сигурен, че аргументите, с които сезира Конституционния съд са достатъчно основателни и стабилни, е нужно да предприема и такъв неинституционален или направо противоинституционален ход, какъвто е бойкотът?!

Според Михаил Миков, управляващите ще намерят общ език и за ръководството на регулаторите. Той изрази съмнение за нормалното функциониране на демокрацията, когато така наречените "независими регулатори" се попълват в рамките на такава политическа конфигурация.

Миков също подчерта, че опозицията се изключва все повече от работата на парламента и ръководствата на комисиите. Той спомена случая с вземането на комисията за контрол на службите от "Възраждане", което, според него, засяга всички опозиционни партии. Той напомни, че практиките на управляващото мнозинство днес могат да се окажат приети и от някой друг утре. Опозицията също се изправя пред разделителни линии, тъй като всеки парламентарен актьор се бори за своята идентификация и влияние в политическия пейзаж.

В заключение, Михаил Миков изрази загрижеността си относно деградацията на БСП и трудностите, които тя среща в представянето на интересите на лява България и обикновените граждани в страната. Той припомни, че от няколко години не е член на БСП.

"БСП деградира и не може да представлява интересите на лява България, все по-трудно намира път да поставя въпросите, които вълнуват обикновените хора в България", смята бившият председател на левицата.

Петър Витанов: Трети мандат на Нинова ще ликвидира БСП

Петър Витанов: Трети мандат на Нинова ще ликвидира БСП

Партията е в клинична смърт, смята евродепутатът