Софийският адвокатски съвет се присъедини към 14-те адвокатски колегии, изразили несъгласие с избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Това съобщиха от колегията в своята фейсбук страница.

Те изтъкват, че не са спазени принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост. Софийският адвокатски съвет подчертава, че заедно с това е игнорирано решението на КС за продължителност на мандата при несвоевременен избор на конституционни съдии.

Софийският адвокатски съвет намира за особено опасни мотивите, с които Народното събрание публично оправдава допуснатите от него очевидни нарушения на Конституцията. Твърденията, че Конституционният съд е политически орган и затова е важно неговите членове да притежават политически опит е неверен прочит на Конституцията, изтъкват те в позицията си.

Софийската колегия подчертава, че така пряко се нарушават принципите на правовата държава. Стриктното съблюдаване на принципите на правовата държава и върховенството на закона е от изключителна важност за всяко демократично общество, защото не можем до очакваме от гражданите и юридическите лица да спазват Конституцията и законите на страната, ако най-висшият държавен орган в парламентарната република - Народното събрание, си позволява демонстративно и безогледно да ги нарушава, посочват магистратите.

За да бъде безспорна кандидатурата на един юрист за конституционен съдия, е нужно кандидатът да е доказал високите си професионални и нравствени качества, упражнявайки юридическа професия пред очите както на гражданите, така и на професионалната общност. Кандидатът следва да се ползва с безукорна професионална репутация, натрупана и защитена при реално упражнявана правна професия, в хода на която да е отстоявал върховенството на правото и справедливостта.

Колегията отправя и критики към бързината, с която бяха одобрени номинациите на Белазелков и Атанасова. Софийски адвокатски съвет призова Десислава Атанасова, и Борислав Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии. С подобен акт избраните кандидати ще покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят. И освен да запазят собственото си достойнство, ще върнат и част от изгубеното достойнство на народните представители, като им дадат възможност да проведат нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

Те дори настояват НС да ревизира решението си