Михаил Миков не изключва възможността да се сформира мнозинство в 45-то Народно събрание. Поне по линията ляво - дясно бившият председател на БСП вижда ясна възможност за това, ако обаче БСП се определи като ясна опозиция в ляво. "Не прескачам първия мандат, защото все още не се знае и какво мисли вторият мандат", посочи Миков, според когото фрагментираният парламент показва движение и разбъркване в дясно.

В студиото на Нова телевизия Миков определи "Има такъв народ" като дясна формация. Извадете от 240 43-те депутати на БСП и ще видите, призова Михаил Миков. Според него обаче социалистическата партия не знае къде е, а трябва ясно и категорично да се определи в лявото пространство. В момента има едно мнозинство от български избиратели, които не са представени реално в парламента. Но е ясно: "Хората са изморени да ги управлява ГЕРБ."

Илияна Йотова очаква трудно съставяне на кабинет

Илияна Йотова очаква трудно съставяне на кабинет

Вицепрезидентът не вижда около какво ще се обединят партиите

"Това е какво аз бих направил, но какво ще стане в БСП, аз не определям", заяви Михаил Миков, критикувайки индиректно лидера Корнелия Нинова. Това, което Миков знае, че за националния съвет в събота на "Позитано" 20 се предлага вариант за решение: да се гласува против първия мандат, за втория, отказ от получаване на третия, но да се гласува "за" евентуално получен от друг трети мандат.

Не може обаче механично да се събират гласове и брой мандати, подкрепа за което и да е правителство трябва да бъде подкрепа за политики. Важен е принципът, на който събираме гласовете. Не може логиката на протеста - "да махнем това"- да се приложи и към формиране на правителство, според Миков, който подчерта, че там се гласува "за".

За състава на новия парламент Михаил Миков каза, че той трябва да се погледне и като опит. Миков е притеснен от липсата на такъв - "на голяма част от депутатите им е за първи път, а времето е такова, че иска бързо свикване".

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Изчитане по азбучен ред на 240 имена и вдигане на ръка за старт на парламента

Стартът на 45-то Народно събрание