Може ли БСП да управлява България ще покажат изборите. Единият вариант е с коалиция, която няма да доведе до коренна промяна на начина, на политиката. Вярвам на заявката, че няма да се управлява с ГЕРБ, защото те имат очертан десен профил. С ДПС може да се управлява при ясни условия. Берем плодовете на коалицията от 2013-2014 г. това беше практически управление на малцинството.

Това заяви пред БНТ Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш вътрешен министър в кабинета "Станишев".

На предстоящите избори представителите на партиите трябва да експонират по най-добрия начин това, за което искат доверие. Тази тема ще присъства, ще се преплита. 

След избори всички се обявяват, че са спечелили. Няма яснота с кого БСП ще реализира политиките си - здравеопазване, демографска политика, превъоръжаване.

Въпросът е за това накъде върви България, намаляването на БВП от края на м.г. Какво се случва с труда и капитала в условията на рецесия. Не съм чул ясно хората да повярват, че това е решението за България. Няма да спорим дали БСП е с пункт отгоре или отдолу на ГЕРБ, каза Миков. 

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Мотивите: висока смъртност, лош здравен статус; ниска раждаемост; висока емиграция

Може би в кампанията за изборите ще стои един голям въпрос - подкрепата или не на кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев. По думите на Миков е било коректно достатъчно рано президентът да заяви намеренията си за участие, да започне дискусията.

Запитан пропусна ли БСП шанса да номинира президента Румен Радев за втори мандат, той отговори, че БСП по-рано трябваше да даде оценка, тя е в основата на номинирането на Радев за президент. Отговорът, който Нинова даде, е бягство от отговор каква е оценката на БСП, смята Миков.

Вредни са индикациите, че телевизията на БСП не е отразила отчетната реч на президента Румен Радев - това е лицемерно прегръщане и забиване на нож в гърба.

Президентът Радев има нужда от всякаква подкрепа - от членовете, симпатизантите на БСП, но и по-широка подкрепа. Категорично тръгвайки към нови президентски избори той очаква подкрепа от членовете на БСП, ясно заявява, че тази подкрепа е основната.

Забавянето на отговора за оценката на дейността на Румен Радев ще води до нови разделения в БСП. Евродепутатът Елена Йончева има силна подкрепа за Радев. Колкото повече се бави отговорът на Националния съвет, на ИБ, на ръководните органи, това ще поставя още една линия на разделение в партията.

Когато се говори за смяна на модела, за президентска република, БСП е категорично против. Президентът трябва да разсее всякакви слухов. Всеки президент е поставял въпроса за разширяване правомощията на президентската институция, тя има достатъчно правомощия, когато президентът има волята, интелекта за това, каза Михаил Миков.

Според него президентът не трябва да има кой знае какви възможности. Ако иска по-активно да участва с преки правомощия, трябва да слезе на друг терен.

Запитан дали очаква БСП да подкрепи друг кандидат, Миков отговори, че всичко е възможно, стига да е придружено с аргументи

Изборите определят и каква политика ще имат институциите - народното събрание и каква президентска власт ще има след вота. Вярата в институциите става с повече прозрачност, твърдост на отстояване на платформите, упражняването на политиката и властта, каза Миков.

Вредни са индикациите, че телевизията на БСП не е отразила отчетната реч на президента Румен Радев - това е лицемерно прегръщане и забиване на нож в гърба.

Президентът Радев има нужда от всякаква подкрепа - от членовете, симпатизантите на БСП, но и по-широка подкрепа. Категорично тръгвайки към нови президентски избори той очаква подкрепа от членовете на БСП, ясно заявява, че тази подкрепа е основната.

Забавянето на отговора за оценката на дейността на Румен Радев ще води до нови разделения в БСП. Евродепутатът Елена Йончева има силна подкрепа за Радев. Колкото повече се бави отговора от Националния съвет, на ИБ, на ръководните органи, това ще поставя още една линия на разделение в партията.

Когато се говори за смяна на модела, за президентска република, БСП е категорично против. Президентът трябва да разсее всякакви слухове. Всеки президент е поставял въпроса за разширяване правомощията на президентската институция, тя има достатъчно правомощия, когато президентът има волята, интелекта за това, каза Михаил Миков.

Според него президентът не трябва да има кой знае какви възможности. Ако иска по-активно да участва с преки правомощия, трябва да слезе на друг терен.

Запитан дали очаква БСП да подкрепи друг кандидат, Миков отговори, че всичко е възможно, стига да е придружено с аргументи.

Миков изтъкна и противоречията в политиката на БСП - БСП участва през 2018 г. във вземането на решение за тези 3,2 млрд. лв. за превъоръжаване на армията. Нещо, което за една лява партия е противопоказно. Внасяш 20 промени на Закона за лечебните заведения и нито веднъж да не внесеш твоята законодателна идея как ще се промени здравната система, как ще се случи така, че болниците да не са търговски дружества, обясни той.

Опозицията не бива да очаква, че управляващите ще приемат нейните предложения. Дискусията дава възможност гражданите да видят тезите. Доверието в ГЕРБ спада заради провеждана дясна либерална политика, но то не се прелива към БСП, обясни бившият лидер на левицата.

Той изтъкна смразяващи тенденции - изследване на Института за пазарна икономика, според което за 10 г. Северна България е загубила една пета от населението си. Намалява населението в страната, а във Видин с 1/4. Такива области като Видин, Смолян, Силистра ще изчезнат като част от икономическата структура на България. БСП да внесе ясни предложения - за да има България в тези области, ние ще направим първо, второ, трето, препоръча Миков.

Прогресивният данък само веднъж е внесен за тези 4 г., припомни друга политика на левицата. 

Миков изтъкна и вътрешната битка на БСП - борбата с врага с партиен билет. Цели организации се обявяват за Враца, Монтана, Търговище, Благоевград, Пловдивската история (изключването на Георги Гергов - б.р.). Гергов беше премахнат, защото е удобен за образ на враг с партиен билет. Нинова маха хора с етикета "хора на ГЕРБ", а не с ясни доказателства. Социалистите от Петрич ясно казват - проверките, които се извършват, са тенденциозни. Нещо като отмъщение. Това е загубено политическо време.

Листите формално би трябвало да се редят от водачите от националния съвет. Всички тези маневри при структуриране на областни съвети бяха свързани с това да има ясни мнозинства, които да изберат подсказаните кандидатури. Това доведе до изчистване на много хора, които са социалисти.