Служителите на реда ще получат коледни добавки в размер на 400 лв.
Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков минути преди редовното заседание на кабинета.

Тези добавки ще засегнат всички служители, работещи в системата на МВР, уточни Миков, а по късно пресцентърът на МВР съобщи, че министърът е подписал заповед за изплащането на премиите.

„Всеки гражданин е свободен да пуши и да пие минерална вода". Така той коментира събралите се над 2000 служители на реда, които протестираха пред министерството на вътрешните работи на 13 декември.

В намирането на ресурс за финансирането на коледните добавки е ангажирано не само МВР, но и цялото правителство, съобщи още Миков.

Всички служители на МВР ще получат коледни добавки в рамките на възможното, обявиха официално вчера от вътрешното министерство по повод казаното по-рано от председателя на ГЕРБ Цветанов, че на определени служители са раздадени големи суми като премии.

Припомняме, един от поводите за проведения мълчалив протест (пушене) на полицаите от 13 декември пред сградата на МВР бе именно информацията, че няма да има 13-а заплата и коледни премии.

„В рамките на бюджета догодина ще търсим пътища за нарастване на работната заплата чрез оптимизация на състава и чрез преструктуриране", заяви вътрешният министър Михаил Миков, след редовното заседание на кабинета.

Ще бъде извършена оптимизация на звена и структури на МВР, тъй като има дублиращи се структури, както и такива, които нямат достатъчно функционален капацитет. Това е свързано и със съкращения, съобщи още Миков.

Поради факта, че има редица сфери и дейности, които трябва да бъдат осигурени ще има новоназначени служители, но в други структури на МВР ще се извършва сливане и съкращаване.

По въпроса за коледните добавки на служителите на реда, вътрешният министър съобщи, че „хипотезата „ако" не стои". Коледните добавки ще бъдат изплатени до края на годината.

В момента министерството събира средства от всякакви източници - от свои длъжници, както и от вътрешни преструктурирания. Ако се наложат ще бъдат ограничени капиталовите разходи на министерството.

Вътрешният министър Михаил Миков е изпратил писмо до Висшия съдебен съвет относно 700-те хиляди лева, които Съветът дължи на МВР за извършените експертизи.