Не завиждам на следващия финансов министър - той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от тази дългова спирала. Това е позицията на бившия финансов министър Милен Велчев, който се присъедини към критиките към проектобюджета за следващата година.

Неговите притеснения не са насочени към стойностите на предвиждания дефицит, тъй като ЕК позволи да се нарушават правилата и това е естествено в момента на криза. Въпросът е дали този дефицит се формира от антипендамични мерки, подчерта Велчев.

COVID-19 може да убие Бюджет 2021

COVID-19 може да убие Бюджет 2021

Проектобюджетът за 2021-а е може би първият от 2009-та, който не е получил нито един положителен отзив от независими икономисти

Той е притеснен от размера на социалните разходи, включително и този, отделен за увеличение на пенсиите и в частност на ниските пенсии с до 20%. "До каква степен това решение е устойчиво и дали не залага мини за следващото правителство", попита Милен Велчев. Според него социалната система не може да бъде взривена с едно отделно действие, но начинът, по който това се прави, търпи сериозни критики и води до дългосрочно разрушаване на доверието в пенсионната система.

Велчев също разкритикува мярката 60/40, която също показва, че не е ефективна като цяло, а за детските надбавки, които е предвидено през следващата година да се получават от всички семейства, бившият министър бе категоричен: "Не вярвам което и правителство да дойде след това, да устои на натиск тази мярка да остане във времето." Милен Велчев разкритикува и увеличението на заплатите в публичния сектор, което не бива да изпреварва съответното увеличение в частния сектор: "По този начин се източват живителни сили, на които разчитаме да измъкнат държавата от една криза."

Борисов и в Брюксел говори, че харчи за COVID, а не предизборно

Борисов и в Брюксел говори, че харчи за COVID, а не предизборно

Пазейки себе си, пазим и икономиката, напомня премиерът

Предизборни харчове в социалната област не носят резултати, заяви Милен Велчев и посочи като примери увеличението на пенсиите в последната година от правителството на Иван Костов пенсиите, както и последния бюджет, изработен от него в Тройната коалиция, в който е направено същото под натиска на БСП. След това изборите са били загубени.