Имаме съвсем минимален брой мигранти, които са успели да влязат в България. 50% е заетостта на временните домове за настаняване на чужденци. Сега сме в по-добра позиция, отколкото миналата и ако продължим с натиска над мигрантите, страната ни ще се справи със средствата, с които разполага. Това заяви вътрешните министър Бойко Рашков по време на участието в ресорната парламентарна комисия.

На фона на бежанския поток, който приемаме, настаняваме и се грижим за тези хора, които бягат от войната, малко позабравихме мигрантите. Има командировани доста служители на МВР както от ОДМВР, така и от други служби като "Жандармерия" и от Министерство на отбраната.

Тази година са по-малко броят на военнослужещите, които били отделени за работа в близост до югоизточната граница. Миналата година около 400 военнослужещите били изпратени на границата с Турция, а тази година около 150 военнослужещи.

"Нашата мобилизация да се справим с проблема с мигрантския натиск е на по-високо ниво, отколкото самите мигранти да са намалели", категоричен бе Рашков.

Рашков ще каже за грабежа на "Ломско шосе", като хване престъпниците

Рашков ще каже за грабежа на "Ломско шосе", като хване престъпниците

Министърът има огромното желание да удвои заплатите на СФСМВР, но в момента нямало как да стане

По отношение на действията на двамата полицаи, взели пари и ударили турски тираджия на АМ "Тракия", Рашков уточни, че записът от камерата на автомобила на контролните органи е бил изтрит. Рашков обясни, че само преди 10 дни по повод сигнал, който проверяващ от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР започнал разследване, установил, че колата на полицаите боди камерата била напрактика елиминирана. Полицаите са намерили начин да се отърват от тази форма на контрол, възмутен е Рашков.

Във връзка с актуализацията на бюджета и за какво ще трябват допълнителни средства на МВР, Рашков заяви, че възнагражденията на служителите ще бъде номер едно. По думите му финансовият министър Асен Василев също проявява разбиране за увеличаване заплатите на полицаите.

Друго, за което ще се иска дофинансиране от актуализацията на бюджета е за автопарка на полицията, тъй като доста е остарял. Средната година на един автомобил е не по-малко от 12-13 години. Рашков ще иска автомобилите да се купят на лизинг, а не в кеш поради липса на достатъчно възможност. От 500 до 1 000 автомобила ще бъдат взети на лизинг, за да се обнови автопаркът на полицията.

На следващо място средства за дофинансиране ще трябват компютри, както и допълнителни приемателни пунктове по границите.

На 50 места на ден мигранти опитват да минат границата с Турция

На 50 места на ден мигранти опитват да минат границата с Турция

Жандармерия подсилва охраната на границата с Турция и Гърция