Министърът на труда Георги Гьоков представи пред социалните партньори варианти за автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, а именно - минималната заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата и на 60% от медианната работна заплата.

Той припомни, че от 2010 година насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

Той посочи, че държавите-членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват най-малко покупателната способност на минималните работни заплати, общото равнище на брутните работни заплати и тяхното разпределение, темпът им на растеж и развитието на производителността на труда, поясни Гьоков. По неговите думи прозрачен и автоматичен механизъм за определяне на МРЗ е необходим, за да има предвидимост и за работодателите и за синдикатите.

МТСП изготвило механизъм за ръст на минималната заплата

МТСП изготвило механизъм за ръст на минималната заплата

Министрите на БСП започват серия от отчети

Гьоков допълни, че в Коалиционното споразумение за съвместно управление на България за периода 2021-2025 г. е заложено именно разработването и приемането на механизъм за определяне на МРЗ, като това по думите му ще създаде предпоставки за намаляване на неравенствата и бедността сред работещите.

Предстои работодатели и синдикати да представят в МТСП становищата си по предложените варианти за обобщение. След анализ от експертите на министерството, страните ще се съберат да дискутират отново.

А утре, изпълнителното бюро на БСП ще предложи два варианта на Националния съвет на партията за съставяне на правителство с третия и последен проучвателен мандат.