Задължение на правителството е да повиши минималната работна заплата. Това обясни пред БиТиВи социалният министър Ивайло Иванов.

Според нормативната уредба тя трябва да е 50% от средната заплата за страната, а и трябва да изпълним директивата за минималната заплата. Минималната заплата е единственият инструмент, на който държавата може да влияе в сферата на доходите, по думите му. На минимална заплата са около 400 000 души, по данни на министъра. Минималната заплата трябва да е и икономически изгодна, според него.

Всички в НСТС са на мнение, че формулата по която се изчислява трябва да се промени. МТСП е разработило няколко варианта, по които да се изчислява минималната работна заплата. Пари за вдигане на минималната заплата и за ръст на пенсиите има, стана ясно още от коментара на социалния министър.

Максималният осигурителен доход трябва да следва тренда на ръст на минималната заплата, според него. Ивайло Иванов призовава да се прави разлика между енергийно бедни и енергийно уязвими. 377 000 души ще получат енергийни помощи тази година.

МС предлага 1077 лв. минимална работна заплата от 1 януари

МС предлага 1077 лв. минимална работна заплата от 1 януари

Това е ръст с 15% спрямо сегашния й размер