Със сигурност могат да бъдат доставени нужните количества природен газ за индустрията и битовите потребители, въпросът обаче каква ще бъде цената. Именно затова се разглеждат всички опции за доставка на газ, в това число и от "Газпром".

Това заяви пред бТВ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Имахме среща и с работодатели, и със синдикати и те казаха - "да, важно ни е да имаме газ, но до определена цена (250 лева за мегаватчас). Над тази цена ни е все едно дали ще го има, просто няма да го използваме, защото не е рентабилно", обясни Стоянов.

Преговори с "Газпром" се водят и към момента, но от кого - това остава неизвестно.

"Мога да кажа, че се преговаря с "Газпром". Използват се и всички други останали опции, уточни министърът.

"Не, не, съжалявам", лаконичен бе Стоянов в отговор на въпроса кой конкретно говори с руския газов конгломерат.

Попитан дали служебното правителство ще въведе схема за подпомагане на бизнеса, потребяващ "синьо гориво", отговорът на Стоянов бе:

"Не, защото това се решава със закон. Помощите за тока са приети със закон. Затова трябва да има Народно събрание", парира надеждите за подпомагане от страна на бизнеса Стоянов. Работи се обаче по проектозакон, който да бъде предложен за приемане от следващия парламент.

А що се касае до преговорите на служебния кабинет с "Лукойл" за намаляване на цените на горивата - все още нямало конкретен резултат. Правят се обаче, по стара практика, "анализи".

Не щаб, но работна група за горивата обяви правителството

Не щаб, но работна група за горивата обяви правителството

С участието на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" ще мислят мерки

"Трябваха ни около 20-тина дена, за да започнем въобще преговори. Нашите анализи показаха, че ако се оптимизират някои процеси в производството и търговията на горива, е възможно цените да паднат. Сложна е материята, но ние идентифицирахме възможности, които обсъдихме с "Лукойл", вървят преговори. Според мен има възможности", изрази надежда министърът.

Стоянов сподели в подкрепа на очакванията си и казаното от емира на Обединените арабски емирства при срещата му с президента Румен Радев и министри при скорошната българска държавна визита там - ОАЕ печелили много от настоящите цени, но не били щастливи, защото въпросните ценови нива не са устойчиви.

Резултатът от въпросната визита на държавния глава бил много ползотворен, заяви главата на икономическото ведомство, но не влезе в конкретика.

Стоянов коментира и казусът "Кинтекс" и плащането на оръжейното държавно дружество към офшорна компания, без да има документи за извършената дейност, за което той сезира преди дни прокуратурата.

"Плащането е направено дори няколко дни след като съм встъпил в длъжност. Доколкото знам предишното ръководство на "Кинтекс" е отказало да плаща, бил е прекратен договорът. И когато Корнелия Нинова сменя ръководството с хора, за които  се ангажира, че разчита на тях, че ще извадят дружеството от блатото, то тези хора именно започват да подготвят този случай", прехвърли Стоянов топката на предшественика си и лидер на БСП.

И даде още един пример - по време на предишния редовен кабинет от ВМЗ-Сопот възложили на частна фирма строителни дейности за 6 милиона лева без обществена поръчка, като половината от сумата - 3 милиона лева, били платени авансово.

Коя е въпросната фирма обаче Стоянов не знаел. Наредил бил на новото ръководство на оръжейния завод проверка на казуса.

"Моите указания бяха да се вдигне производството възможно най-бързо, но със сигурност очаквам от тях и да ми дадат повече информация по случая."

А що се касае до предполагаемите доставки на оръжие за Украйна, минаващи през Полша и Румъния - те все още се осъществявали.

"Да, категорично (изнасяме оръжия към Полша и Румъния). Докато е имало НС и редовен кабинет, те са могли да решат - няма да изнасяме към Полша, към Румъния, или която и да е държава.

Това става с решение на НС, а и със сигурност предишният министър, особено като вицепремиер (Корнелия Нинова), със сигурност е можела да наложи такива решения. В момента ние сме в една рамка, която ни е зададена", посочи шефът на икономическото ведомство.

"Тези преписки бяха от предишното правителство и аз трябваше да ги подпиша", обоснова действията си Стоянов. И подчерта - ако не бил постъпил по този начин, то това би било "административен произвол", тъй като този износ е на база валидни договори, отговарящи на закона.

"След няколко месеца, 3-4-5, съм сигурен, че постепенно ще спадне износът към Полша, за който много се тръби. Обаче това, че изнасяме към Полша, не значи, че изнасяме за Украйна.

Кирил Петков пред The Guardian: Може пак да се превърнем в "мека държава" по отношение на Русия

Кирил Петков пред The Guardian: Може пак да се превърнем в "мека държава" по отношение на Русия

В интервюто той признава за износа на оръжие за Украйна през Полша

Но може да се направи повече, за да знаем къде отиват тези оръжия", добави той. И увери, че в новите договори за износ на оръжие, които предстоят да бъдат подписани, ще бъде следено стриктно за дестинацията, към която отива въпросната армейска продукция.