Работна група с представители на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България", представители на Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката, започва работа от следващата седмица - целта е да се постигнат възможно най-добрите цени на горивата у нас за крайния потребител и предприемане на мерки в тази посока. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг днес.

Припомняме, че първата мярка, която обяви служебното правителство на Гълъб Донев бе създаване на кризисен щаб в енергетиката за преодоляване на хаоса и разрухата. До този момент като резултат от работата на този щаб са проверките на интерконектора с Гърция, отказа на пълната оферта за седем танкера с втечнен газ, а както се разбра и окончателно тази сутрин, изпратено е искане за преговори за промяна на договора с "Газпром"

Росен Христов обясни, че е проведена среща с представители на двете компании по покана на двете ведомства. "Обсъдени са и редица други теми", добави той, но не уточни какви. Представителите на кабинета са пояснили от своя страна мерките, решени от Кризисния щаб по енергетика.

"Трайно оптимизиране на цените на горивата е основен приоритет и се очакват осезаеми резултати в най-скоро време", подчерта Христов.

В ГЕРБ откриха, че при горивата механизмът на конкуренция е развален

В ГЕРБ откриха, че при горивата механизмът на конкуренция е развален

Предлагат два варианта, а Борисов съветва за "Газпром"

Министърът на икономиката Никола Стоянов обясни, че от началото на мандата е подготвяна срещата днес и стартирането на работната група, проучени са всички възможности на държавата. Стоянов даде за пример, че за гражданите има помощи за горивата, но за бизнеса няма, а инфлацията над 17% в България, два пъти по-висока от средната в ЕС. Ако се овладеят цените на горивата, може инфлацията да се намали, поясни министърът.

Конкретните мерки ще бъдат съобщени след срещите на работната група.

Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Прогноза на Българската петролна и газова асоциация