Министрите на отбраната от Югоизточна Европа ще се съберат в София през 2008 година.

Това каза днес министърът на отбраната Веселин Близнаков след срещата си с албанския министър на отбраната Фатмир Медиу.

Министър Медиу участва в Четвъртата балканска молитвена закуска в София, информират от пресцентъра на Министерството на отбраната.

България подкрепя Албания за членството й в НАТО - каза министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Двамата министри разговаряха за реформата в двете армии, процеса на утилизация на старото въоръжение в двете страни, професионализацията и оборудването на двете армии с ново оръжие и технологии.

Албанската армия ще бъде изцяло професионализирана през 2010 година, каза на своя колега, министър Медиу.

Можем да помогнем с експертна помощ за цялостната модернизация на албанската армия, каза министър Близнаков. Той допълни, че пътят към членството в НАТО изисква много работа, а самата армия трябва да отговаря на критериите за оперативна съвместимост. Ние работим усилено по тези въпроси, отбеляза министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Албания отделя 2% от БВП за развитие на Въоръжените си сили, каза министър Медиу. Ако запазим този процент и ние ще можем да постигнем добри резултати в цялостната модернизация.

Двамата министри разговаряха и за Косово.
"Балканите трябва да живеят мирно, смятаме, че въпросът с Косово тази година окончателно ще приключи," отбеляза министър Медиу.
"Стабилността и просперитетът в целия регион зависят от мирното решение на този въпрос," допълни той.

Министър Близнаков каза, че България желае всяка една от страните участващи в преговорния процес да бъде доволна от постигнатото съгласие.

Другите теми, които разискваха двамата министри, бяха за Черноморската сигурност, както и за бъдещото приобщаване на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина към структурите на НАТО и Европейския съюз.