Дипломатите, които сега заминават на мандат, са били одобрени още през месец май т.г. Това стана ясно от думите на външния министър в оставка Даниел Митов, който бе в студиото на bTV. Той категорично отрече думите на депутата от БСП Жельо Бойчев, че се прави подмяна на състава на МВнР.

"БСП подхожда непрофесионално и се държи така, сякаш са спечелили парламентарни избори", каза Митов и поясни, че изпратените в посолствата ни в чужбина са професионални дипломати, получили своите агремани. "Заминават сега, но оставката на правителството няма връзка с тяхното кариерно развитие. Приемните държави вече са ги идентифицирали като посланици на българската държава", заяви дипломат номер 1 в оставка.

Борисов да уволни Даниел Митов, настояват от АБВ

Борисов да уволни Даниел Митов, настояват от АБВ

Чудят се имаме ли външна политика и кой я провежда

Относно показаните докуменити от Бойчев, Митов обясни, че това е разпечатка от МВнР и през изтичащата година е имало седем заседания, на които е обсъждана ротация на кадрите. "Този график е направен още в началото на годината. Няма да оставя професионалната администрация да се гърчи и гъне, няма да позволя професионалната работа да се затлачва заради амбициите на тоя или оня политик", категоричен бе Митов.

"Правителството може да е в оставка, но работата на администрацията трябва да тече", каза дипломатът и поясни, че външното ни министерство е основен сълб на първото председателство на България, което ще бъде в началото на 2018 година. В отговор на обвиненията, че тече кадрови кадрил във Външно, Митов заяви, че не може да има дирекции без началници и каза, че от момента на оставката на правителството не са разписвани документи. Относно политическата квота във външно министерство, той призна, че по закон тя е 20% от състава на ведомството и била максимално ниска.

Управляващите разграбват държавата с назначаване на лоялни некадърници, скочи БСП

Управляващите разграбват държавата с назначаване на лоялни некадърници, скочи БСП

Това правителство да спре всякакви разпоредителни сделки

Няма да отзова Сугарев, категоричен бе външният министър. Запитан за критиката от партия АБВ за назначаването на Едвин Сугарев и Надежда Нейнски и за конкретни изказвания на Сугарев, той каза, че АБВ и БСП дълго време се самоопределят като антиевропейски и антинатовски партии. Там има мислене, което е проблематично и би изолирало България, каза Митов по отношение на антинатовското говорене от страна на левите партии по време на предизборната кампания за президент.

Външният министър заяви, че му предстои разговор със Сугарев, но го защити, защото той е български интелектуалец и има право да изразява публично мнението си. Припомняме, Едвин Сугарев бе заявил по време на кандидат-президентската кампания, че новоизбраният държавен глава Румен Радев е проруски, а изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ развръзва ръцете на руския президент Владимир Путин.

Митов е готов да разясни външнополитическия курс на страната ни на новоизбрания президент. "Готов съм да разговарям с него, да му разкажа логиката на външната политика, какво е сериозното отношение към геополитическото положение в момента", заяви той.

"Българската държава ще продължи да смята САЩ за свой стратегически партньор и сътрудник, работим тясно в области като енергетика, отбрана и сигурност, антитероризъм", изреди Митов някои от сферите на сътрудничество.

Относно интервю на руски генерал в руските медии за проведена среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото, на която е била обсъдена кандидатурата на новоизбрания държавен глава, Митов заяви, че Нинова трябва да даде обяснение дали координирала номинацията.

Подмяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН към края на надпреварата не била прецедент, каза Даниел Митов. Той е категоричен, че не приема критика за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

"Решението не е било мое, аз съм го защитавал, ще продължа да го защитавам. Има обективни характеристики. Бокова след 9-месечна кампания не можа да преодолее скептицизма на две държави в Съвета за сигурност", обясни мотивите за смяната Митов.

Запитан: "Имаше ли натиск от Русия за Бокова", той обясни, че не е имало натиск нито за едната, нито за другата кандидатка. "Знаели сме, че Бокова няма шанс да стане генерален секретар на ООН. В такава ситуация или се опитваш да събереш подкрепа, в последния момент да разбъркаш картите", каза Митов. Той припомни случай от преди години, когато

Норвегия е имала двама кандидати и единият от тях печели, но призна, че тогава процедурата за избор е била друга.

В подкрепа на правителственото решение Митов каза, че ако някой иска да пази достойнството на държавата си, трябва да се оттегли, след като правителството оттегли доверието си към него. "Така се пази достойнство, така се пази образ", каза Митов.

Относно изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че Лозанският договор не е свещен, Митов каза, че Лозанският договор не третира територии между България и Турция, но изказването му е проблем. "Хубаво е Ердоган да ограничи границите на сърцето си до границите на Турция", повтори Митов своите думи по повод предишно изказване на турския президент.

"Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Турция и подобно говорене, насочено към ревизиране на съвременни граници, е недопустимо. Работим в рамките на международно право. България е наследник на огромна територия, и ние имаме подобни случаи в историята си. Така ли ще я караме", запита Митов и допълни, че такъв тип изказване не може да бъде одобрено от Българската държава.

На финала на предаването външният министър в оставка обясни, че съжалява, че не е довършена административната реформа в министерството. "Нямам проблем с това, че съм в оставка и утре няма да съм министър. Ще се опитам да остана част от българския политически живот, каза Митов.

"За мен е било чест и радост да служа на страната си, ще продължавам да го правя в каквото и да е качество", заяви външният министър в оставка.

Малко по-късно в парламента Даниел Митов обяви, че в момента не се обсъжда новата ни кандидатура за еврокомисар.