Запазването на имунитета на Бойко Борисов не може да бъде условие в преговорите на каквото и да било. Тази позиция изрази пред Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който отрече между първите две политически сили в 49-ото НС да стои подобен казус.

Докато се работи по съдебната реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитета на член от нито една партия, изтъкна Митов. Според него смисълът на имунитета е депутатите да могат да правят каквото решат, без да имат натиск отвън.

А иначе Митов преповтори думите на лидера на партията от вчера- Борисов беше без имунитет две години и защо, и как точно сега му го иска прокуратурата?

БСП зоват Борисов да си даде имунитета

БСП зоват Борисов да си даде имунитета

Свиленски е озадачен защо арестувалите Борисов търсят "всевъзможни схеми" да го спасят

От ГЕРБ никога не сме оспорвали нуждата от създаване на механизъм за контрол над главния прокурор, подчерта Митов и допълни- спорили сме какъв трябва да бъде той. И именно, когато се постигна съгласие за него, тръгнаха заплахите, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

Даниел Митов не знае има ли съгласие между ГЕРБ и ПП/ДБ, но имало още няколко дни за преговори. По думите му от неговата партия настояват кабинетът да е експертен.

Нормално е да искаме да имаме по-голяма тежест, все пак сме спечелили изборите, така Митов обясни желанието на ГЕРБ да има повече министри в проектокабинета "Денков".

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

След 3 часа топене на ледове разговорите между ПП и ГЕРБ вървят конструктивно

Обсъждат се конкретни имена за проектокабинета

Има разговори, които се провеждат с ПП/ДБ и това, което всички искаме да постигнем, е да има редовно правителство. Единственото стабилно правителство, което може да съществува в България е между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Деница Сачева пред БиТиВи.

Тя обясни, че трябва да има редовно правителство, за да може България да се превърне в парламентарна република отново. В момента България не е парламентарна република, разкритикува Сачева.

Тя посочи, че трябва да има правителство на споделената отговорност и да бъдат излъчени хора, които да се ползват с доверие. ДБ се приближава към това да има експертно правителство, а ПП продължават да настояват за съставяне на партиен кабинет. Политиката не е за постове, а за постигане на цели, но ние сме по-опитни и ще отстъпим пред претенциите на ПП/ДБ. В момента не се разпределят постове и позиции, а се търси споделената отговорност, коментира Сачева.

Тя не знае какво ПП си представят под управлението - дали чистки, дали смяна на службите, дали уволняване на учители и директори, то тогава категорично няма да има политическа подкрепа от ГЕРБ/СДС. Ако обаче искат да върнат България към парламентарната република, да има работещ парламент, който да приема закони, тогава формацията на Бойко Борисов ще направят крачка назад за постигането на конкретни обществени цели, уточни Сачева.

Според нея присъствието на ярки политически лица ще доведе до напрежение, но отговорността ще бъде изцяло на ПП. Тя обаче не знае докъде са стигнали разговорите за това кой ще бъде и кой няма да бъде министър. Всички разговори за персоналния състав на кабинета се водят от Мария Габриел.

Сачева посочи, че правилата в демокрацията са ясни - нови избори, на които избирателите да поставят партиите там, където им е мястото. ПП по-трудния начин ще научат уроците си, изтъкна тя.

Сачева добави, че бъдещото правителство трябва да има ограничен срок на действие. Ако всичко върви наред и това, което сме поставили като политически задачи, то тогава правителството може и да продължи, но на първо време правителството трябва да има ограничен мандат, каза тя.

ГЕРБ не подкрепят смените в службите, които да се направят по политически причини. Сачева увери, че ГЕРБ/СДС ще следят да няма безконтролно овладяване на службите.

По отношение на поискания имунитет на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, Сачева увери, че Борисов няма от какво да се притеснява. СГП поиска от главния прокурор да поиска имунитета на Борисов, но главният прокурор не го е поискал официално. ГЕРБ няма да гласуват в подкрепа за свалянето на имунитета на нито един народен представител, докато не се направи реформа в съдебната система, която да гарантира независимост и че няма да има политическа злоупотреба, преповтори думите на колегата си Митов.

Сачева не се притеснява нито от искане на имунитет, нито от разпит в прокуратурата. Към настоящия момент главният прокурор Иван Гешев не е внесъл искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, подчерта тя.