Председателят на парламентарната група на Българската социалистическа партия Георги Свиленски призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доброволно да даде имунитета си, поискан му във вчерашния ден от Софийска градска прокуратура по случая "Барселонагейт".

"В тази ситуация искането на имунитета е единствената законна процедура за довършване или продължаване на т.нар. дело "Барселонагейт". (...) Това е законовата процедура - прокуратурата иска имунитета, ако този, на който искат имунитета, си дава имунитета. Ако няма притеснения, ако всичко това, което твърди г-н Борисов - че няма къща в Барселона, че няма нищо общо с това обвинение, най-резонно е да си даде имунитета сам", коментира в кулоарите на парламента Свиленски.

И посочи - сдаването на имунитета е нормална процедура, правена от много депутати, а този, който го е страх, "се крие зад тези четири стени и си пази имунитета".

Имунитетът на Борисов  - въпросът е не защо, а защо сега

Имунитетът на Борисов - въпросът е не защо, а защо сега

Мехмед Дикме: Ако Борисов има малко акъл, трябва да преглътне и да се направи правителство

БСП ще гласува за даването на имунитета на Борисов, стана ясно още от думите на Свиленски. Минути преди това лидерът на ГЕРБ заяви, че няма намерение да сдава имунитета си, защото действията на прокуратурата били насочени към това да няма редовен кабинет.

Опитният парламентарист изрази и озадаченост от факта, че тези, които арестували Борисов, сега търсили "всевъзможни схеми" да го спасят.

Към момента БСП не са поканени на преговори от страна на кандидат-премиера на ПП/ДБ Николай Денков, а когато това стане факт, ще обсъдят дали да се явят, отговори още Свиленски.

Николай Денков очаква среща с Мария Габриел днес

Николай Денков очаква среща с Мария Габриел днес

Първо ще разговарят на четири очи, за да очертаят рамката на преговорите