Една от причините младите хора да не се ваксинират са именно фалшивите новини. Ако искаме да продължим нормалния си начин на живот, пътят е да се ваксинираме. Ваксинацията е личен акт и той трябва да бъде осъзнат, каза в студиото на БНТ Ангел Стойков, председател на студентския съвет на УНСС

По думите му хората се доверят повече на социалните медии, отколкото на лекарите. Хората първо трябва да започнат да вярват на МЗ и РЗИ-тата, за да могат да бъдат информирани с точна информация, призова Стойков.

Студентите, които желаят да се ваксинират, трябва по-често да бъдат показвани, за да може другите да осъзнаят, че няма нищо страшно от ваксините. Само чрез ваксините може да имаме присъствено обучение в училищата и във вузовете, категоричен бе Стойков.

45% отказват да се ваксинират - млади, неболедували и от гетата

45% отказват да се ваксинират - млади, неболедували и от гетата

21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират

За дългосрочните ефекти на ваксините е говорено много, но ние, хората от науката, знаем, че информационната рнк нe продължава да живее в организма, а много скоро след това се унищожава. Никакви дългосрочни ефекти не могат да се очакват. Това заяви д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, в сутрешния блок на БНТ.

Ако се появят проблеми, то те са краткосрочни и са свързани с алергии, увери специалистът.

Ние виждаме тенденциите и нежеланието на хората да се ваксинират и нагласите не са такава голяма изненада за хората, които се занимават пряко с обществено здраве, посочи Баев във връзка с резултатите от изследването, което показва, че 45% от българите не желаят да се ваксинират.

Картината трябва да ни напомни колко много работа има по отношение на осведомяване на населението и в борбата с фалшивите новини, посочи Баев.

Той вижда проблема в малко по-глобален контекст. Би било чудесно, ако се работи за повече превенция, за да се налага по-малко болнично лечение, посочи Момчил Баев.

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

Свободата започва там, където свършва знанието

Хората, които са били убедени, че искат ваксини, са имали достъп до нея. Нямаме недостиг на ваксини, но имаме една голяма част от обществото, които са колебаещи се. Крайните антиваксъри са най-активните в социалните мрежи и само изглежда, че са много, но реално не са. Колебаещите се хора биха се доверили на личните си лекари, изтъкна Момчил Баев.

Хората, които са искали и са очаквали ваксината, са чакащите, но впоследствие след като се появили ваксини, фалшивите новини са избуяли. В другите европейски държави медиите заглушиха антиваксърите - там спрели да им дават трибуна, каза още Баев.

Тонка Върлева: Кампанията за COVID ваксинация да стигне и до най-малкия град и махала

Тонка Върлева: Кампанията за COVID ваксинация да стигне и до най-малкия град и махала

Нужен е национален план с ясно лидерство на държавата