Темата за малцинствата, в частност циганското, отново предизвика „оживление" в политическите среди и медиите. Вчера лидерът на Словашката национална партия Ян Слота призова за създаване на отделна държава за ромите в Европейския съюз. Това, според него, е идеалното решение за справяне с проблема с ромите.

Тази идея ще се обсъжда все повече и повече, въпреки че изглежда трудно осъществима, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е и кандидат за кмет на столицата.

Той подчерта, че в много от държавите-членки в ЕС има огромен проблем с невписаните в обществото цигани. „Техният брой нараства все повече и повече. Ако не се впишат в обществото, няма друг изход освен да си направят държава и да се грижат сами за себе си", добави още той.

Джамбазки акцентира и върху безотговорността на циганите спрямо децата си: "За да има изоставени деца, някой трябва да ги направи и да ги изостави. Стигаме до безотговорността на тези семейства, които правят деца, за да вземат социални помощи. Това, което те наричат традиция да се женят на 12 години, по света се нарича педофилия и се преследва от закона."

С коментар по темата се включи и председателят на Центъра за публични политики и застъпничество Румян Русинов, според който словашкият политик бил "нещо като Боян Расате" и той е последният човек, който трябва да се слуша, тъй като бил известен с подобни бомбастични изказвания.

Невписаните роми всъщност са една много малка част. Огромна част от тях са вписани и дават принос за развитието на обществото, подчерта Русинов.

На въпрос защо след като са малцинство по домовете 50% от децата са от ромски произход, Русинов обясни това с проблема с осиновяването и това, че българите осиновявали повече българчета. "Другият проблем е, че няма адекватна социална политика", допълни още той.