В рамките на последните наводнения Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще отпусне над 4 млн. лв. и ще се предприемат допълнителни действия за предотвратяване на последващите рискове, но и за компенсиране на гражданите и бизнеса, който е пострадал.

Toва заяви пред News.bg вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на въпрос с какви принудително административни мерки от Закона за водите ще бъдат подпомогнати бедстващите райони и наводненията в Смолянска и Благоевградска области

Свлачище блокира жители на Ветово в домовете им

Свлачище блокира жители на Ветово в домовете им

Има опасност електрически стълб да се срути

Обследва се възможността дали да се предприемат мерки за неща, случили се след 1 януари, обясни Сандов.

Той обясни, че в момента няма действащи планове за управление на риска от наводнения и планове за управления на речните басейни, което е сериозен проблем. Инициирано е обществено обсъждане и се планира в рамките на следващите две седмици да се подготви законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите.

Касае се за едно изречение във връзка с преходни разпоредби, свързано с това, че плановете за управление на риска от наводнения и плановете за управление на речните басейни действат до приемането на нови такива, обясни Сандов. 

Караджов с нов проект за тунела под Шипка и винетка за тирове за второкласната мрежа

Караджов с нов проект за тунела под Шипка и винетка за тирове за второкласната мрежа

Магистрала "Струма" няма да се строи в трасето, което застрашава природата

МОСВ разработва новите планове, които да започнат да действат след изтичането на предходните, които били до края на 2021 г. Законодателят обаче не бил записал, че могат да продължат до приемането на нови, което всъщност е законодателната инициатива на правителството. Същият случай касаел и Морската стратегия.

Сандов увери, че правителството работи интензивно за справяне с кризите. Приоритетите, които работи кабинетът, са свързани със здравната, икономическата и кризата, която възникна с кризата на цените на електрическата енергия. Работи се интензивно в координация и комуникация за справяне с тези проблеми, защото поставят българските граждани и икономика понякога и българската околна среда, категоричен бе екоминистърът.