Атанас Мерджанов от БСП бе депутатът, който стартира дебатите по вота на недоверие.

Нима има нещо по-убедително от темата сигурност за това, че ГЕРБ не могат да управляват по демократичните правила, поиска да знае той.

По думите му именно предишните управляващи допуснали контрабандата да придобие титанични размери, както и това на територията на страната да се извърши терористичен акт.

Действията на ГЕРБ в сектора представляват вече интерес само за прокуратурата, отсече Мерджанов.

Според него разликата в работата на системата преди и сега е очевидна.

Мониторинговият механизъм бе предвиден за пет години и трябваше да приключи през 2012 г., коментира Мердженов по повод заявлението на ГЕРБ, че критиките в последния доклад на ЕК са от причините за днешния вот.

Според социалиста въпросният януарски доклад дори не трябвало да го има, а вината за него носят именно бившите управляващи.

Пет пъти бе увеличен броят на местата за настаняване за бежанците, защити управляващите Мерджанов.

Той нападна опозицията с това, че други два от мотивите им - контрабандата и битовата престъпност, са проблеми, типични за ГЕРБ.

ДПС в лицето на депутата Камен Костадинов също защити правителството от критиките в сектор сигурност.

Народният представител определи мотивите за днешния вот на недоверие като несъстоятелни. Според него те са „писани на коляно мотиви" и дори екс вътрешният министър Цветан Цветанов не ги е подписал.

Приоритет на управляващите партии беше реформата в сектор сигурност, МВР трябваше да се освободи от тоталитарния образ. Бе променена традицията вътрешният министър да е с партийна принадлежност. Стъпките на правителството вече дават резултати, повишава се доверието в МВР.

С тези думи Костадинов „защити честта" на управляващите в сектора.

Депутатът използва редица статистики и конкретни цифри, за да демонстрира успеха на кабинета със справянето с бежанската криза, разкриването на много нови места за настаняване на бежанци и ускоряването на работата на ДАБ по издаване на бежански статут.