"Настоях да бъде запазена цената на картите, защото другият вариант бе да се покачва цената на всичко".

Това коментира пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в заседанието на Столичния общински съвет, където дебатират предложеното увеличение в цената на билета от 1,60лв., предложен от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

„Предложението за промяна в цената на единичния билет е само част от решенията, които се предлагат. Говорим за цялостна политика и модернизация в сферата на транспорта”, заяви Фандъкова.

Поскъпването на билетчето нямало да засегне столичани?!

Поскъпването на билетчето нямало да засегне столичани?!

Повечето хора използвали карти

Тя обясни, че в последните две години има най-голямата подмяна на транспортни средства с 90% нови автобуси, тролейбуси и трамваи. „Да не говорим за метрото, което продължава да се изгражда интензивно. Разбира се, всичко това струва пари и затова трябва да се говори много внимателно по тази тема. В същото време според мен е важно хората да имат алтернатива и да пътуват по-изгодно и по-евтино. Настоях да бъде запазена цената на картите, защото другият вариант бе да се покачва цената на всичко”, заяви кметът на СО. По думите й, с картите пътуват голяма част от редовните пътици.

Тези карти позволяват пътуване на цена от под 0,20 лв. за пенсионери, студенти”, изчисли още тя. Фандъкова обясни, че и хората, които искат единични пътувания, ще имат възможност да го правят на цена от 1,20 лв., ако бъде прието предложението цената на талона за десет билета да бъде 12 лева.

Седесарите в СОС с поръчение да подкрепят поскъпването на билета

Седесарите в СОС с поръчение да подкрепят поскъпването на билета

„Трудно е решението, давам си сметка, политическите сили имат трудна задача. Лесна е задачата на опозиционните политически сили, защото това е най-добрият начин да покажеш, че си против увеличаването на всичко”, коментира още тя.

По думите й опозицията не казва от къде ще дойдат средствата за модернизация. „Трябва да повторя, че за мен са важни няколко неща – първо да продължим процеса на модернизация, второ ЦГМ да започне работа по изграждане на електронната система за таксуване, която ще даде по-справедлив начин на заплащане за време и за разстояние и трето - наистина да се засили още повече контролът не само върху нередовните пътници, но контролът на СОС върху работата на ЦГМ”, коментира Фандъкова.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка на обществените поръчки, реализирани за изминалата 2015 г. от Центъра за градска мобилност.

Започнаха протестите срещу поскъпването на билета в София
Обновена

Започнаха протестите срещу поскъпването на билета в София

С викове „мафия” гражданите изразиха недоволството си преди началото

Съгласна съм с всички граждани и опоненти, че трябва да има пълна прозрачност в работата на центъра. Съгласна съм, че тук има още какво да се желае”, каза още тя. Според Фандъкова, ръководството на ЦГМ трябва да се отчита публично пред транспортната комисия най-малкото на шест месеца.

Очаква се днес СОС да вземе решение, освен за модернизация на градския транспорт и за изграждането и довършването на нови паркинги.
Относно гратисчиите и контролът върху тях Фандъкова заяви, че той зависи от присъствието на повече контрольори и съпътстването им с полицаи. „Имаме такава практика, екипите са малко и въвеждането и разширяването на мрежата с постоянен контрол. Особено за така наречените рискови линии”, каза още Фандъкова.