На днешното си заседание Министерският съвет удължи с 15 години срока на две концесии и измени три договора за концесии в Софийска област, съобщават от правителствената пресслужба.

МС оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи със страните допълнително споразумение за прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния договор.

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за находище "Каварна Изток", разположено в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Правителството прие промяната, поискана от концесионера - "Петрокелтик" ООД, Люксембург. От дружеството мотивират искането си с наличието на запаси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище "Каварна Изток" е сключен през 2013 г. за срок от 6 години. От него се добива природен газ.

Също с 15 години ще бъде продължен концесионният договор за находище "Петровица", разположено на територията на област Смолян. Бе приета промяната, поискана от концесионера - "Горубсо-Мадан" АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. Възможността за продължаване на срока на концесионния договор е регламентирана в чл. 36, ал. 2 от Закона за подземните богатства.

Концесионният договор за находище "Петровица" е сключен през 2001 г. От него се добиват метални полезни изкопаеми - оловно-цинкови руди.

Също така на днешното си заседнаие Министерският съвет одобри изменение на договора за добив на подземни богатства от находище "Ливаде", Софийска област. Съгласно приетото решение срокът на концесията ще бъде удължен с 30 години. Концесионерът мотивира искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Кабинетът на Гълъб Донев измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

МС разреши правата и задълженията по предоставената концесия да бъдат прехвърлени от "Хеликс" ЕООД на "Ойровер" ЕООД. Такава възможност е регламентирана в Закона за подземните богатства. Концесионният договор за находище "Ливаде" е сключен през 2007 г. за срок от 20 години. От него се добиват индустриални минерали.

Кабинетът удължи 2 концесии и даде още 3 в 5 области

Кабинетът удължи 2 концесии и даде още 3 в 5 области

Предимно за добив на строителни материали

Правителството съвет прие решение за изменение на договора за добив на подземни богатства от находище "Смолско", Софийска област. По искане на концесионера - "Витез Проспект" АД, гр. София, срокът на концесионния договор ще бъде удължен с 9 години. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

С промяната Министерският съвет измени обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

Също така МС разреши и прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия от "Витез Проспект" АД, гр. София, на "Кариера Смолско" ЕООД, гр. София. Такава възможност е регламентирана в Закона за подземните богатства.

Концесионният договор за находище "Смолско" е сключен през 2004 г. От него се добиват строителни материали - доломитизирани варовици и доломити.

Софийското дружество "Инерт груп комерс" ЕООД е новият концесионер на участъците "Южен" и "Градище" от находище "Градец". Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, одобрявайки поисканата от предишния концесионер промяна.

Находище "Градец" се намира в землището на едноименното село в община Костинброд, Софийска област. От него се добиват строителни материали - варовици. Концесията за него е предоставена през ноември 2011 г. за срок от 25 години на "Пътища и съоръжения" ЕАД, гр. София.

С днешното решение на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Правителството одобри седем концесии за добив

Правителството одобри седем концесии за добив

Срокът на концесиите е за 35 години