В Министерството на външните работи няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, съобщиха за БНР от ведомството, водено от Екатерина Захариева.

Това стана часове след като венецуелският депутат Карлос Папарони съобщи в Туитър, че от Венецуела имало опит незаконно да изнесат в България активи на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA.

Депутатът Карлос Папарони не уточнява в Туитър с кои български институции е осъществен контакт за спиране на паричния трансфер. Според него става дума за "брокерска къща".

Мадуро е опитал да изнесе държавни активи и в България

Мадуро е опитал да изнесе държавни активи и в България

На фона на многохиладните протести...

Много голяма сума с пари няма как да бъде преведена през подобен вид финансова институция, е неофициалният коментар на финансови експерти за общественото радио.

Опозиционният депутат обяви, че властите във Венецуела са се опитали да изнесат капитали на държавната петролна компания чрез финансов посредник в България. Според него - от Венецуела вече са се свързали с българските власти, за да работят по случая.

Припомняме, на фона на тежката криза и многохилядните протести в страната, режимът на Мадуро разпродаде значителна част от златния резерв на Венецуела.

Хуманитарната помощ, предназначена за Венецуела, продължава да е блокирана от властите, след като президентът Николас Мадуро обяви, че няма да приеме помощи от САЩ, а венецуелците не са "просяци". Венецуела се намира в безпрецедентна криза. Инфлацията в страната се изчислява на милиони проценти, а емигрирали от началото на кризата са 3 млн. венецуелци.

Миналия месец лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент и си осигури подкрепата на над 40 страни, начело със САЩ и повечето латиноамерикански и европейски държави. Мадуро все още има подкрепата на Китай и Русия, Турция и Иран.

Припомняме, че преди три дни, европейски и латиноамерикански лидери се събраха в уругвайската столица Монтевидео, за да обсъдят план за решаване на задълбочаващата се криза във Венецуела, но се пазят от пряка намеса.

Подкрепената от ЕС група, известна като Международната контактна група за Венецуела, проведе своята встъпителна среща, като представя по-безпристрастен подход, който противоречи на призивите на САЩ и латиноамериканските сили за повече намеса.

Срещата дойде по време на отделна среща на по-твърдата група Лима в Канада, която призова за международни действия срещу венецуелския президент Никола Мадуро, за да го принуди да се оттегли.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия CBS, че военната намеса е "един от вариантите".