Европейски и латиноамерикански лидери се събират в уругвайската столица Монтевидео, за да обсъдят план за решаване на задълбочаващата се криза във Венецуела, но се пазят от пряка намеса, съобщава "Ройтерс".

Подкрепената от ЕС група, известна като Международната контактна група за Венецуела, провежда своята встъпителна среща, като представя по-безпристрастен подход, който противоречи на призивите на САЩ и латиноамериканските сили за повече намеса.

Срещата идва по време на отделна среща на по-твърдата група Лима в Канада, която призова за международни действия срещу венецуелския президент Никола Мадуро, за да го принуди да се оттегли.

Ердоган се нахвърли на ЕС за опита за сваляне на Мадуро от власт

Ердоган се нахвърли на ЕС за опита за сваляне на Мадуро от власт

ЕС не зачитал демокрацията

Колапсът на Венецуела, в който страната потъна в бедност и накара около 3 милиона души да избягат в чужбина, провокира страните по света да заемат позиция, особено след като лидерът на опозицията Хуан Гуйадо се самообяви за президент миналия месец.

Големите страни от ЕС се присъединиха към САЩ, Канада и група от латиноамерикански страни, за да признаят Гуайдо за законен управляващ на нацията.

Други обаче остават предпазливи относно прякото участие - включително участниците на срещата на Международната контактна група - МКГ, допълва "Ройтерс".

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души

В навечерието на срещата в Мексико, Уругвай и Карибите представиха план за Венецуела, озаглавен "Механизмът от Монтевидео".

"Това се основава на добрата вяра, като ние не се намесваме, освен ако не е с диалог, преговори, комуникация и желание да допринесем", заяви външният министър на Мексико Марсело Ебрард пред репортери в Монтевидео.

Мексико някога бе открит критик на Мадуро. Но връзките с Венецуела се затоплиха с идването на власт на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, който покани Мадуро на встъпването му в длъжност миналия месец.

Гуайдо се надява Мадуро мирно да сдаде властта

Гуайдо се надява Мадуро мирно да сдаде властта

"Вероятно с по-ниски социални разходи за населението"

Мадуро, който запазва контрол над държавата, осъжда Гуайдо като марионетка на САЩ, която се опитва да подстрекава. Мадуро е подкрепян от Китай и Русия.

В ЕвропаСловакия и Италия се противопоставиха на координирани действия на ЕС и на позицията на САЩ.

В основата на МКГ стоят Европейският съюз и редица държави-членки, включително Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Русия готвела "сирийски сценарий" за Венецуела

Мадуро се превръщал в заложник на Русия

Сред членовете на Латинска Америка са Боливия, Коста Рика, Еквадор, Мексико и приемащата Уругвай.

МКГ, стартирала едва в края на миналия месец, заяви, че целта й е да намери "политически и мирен процес" в рамките на 90 дни, в които венецуелците определят собственото си бъдеще чрез провеждането на свободни, прозрачни и достоверни избори.

Мадуро бе преизбран за нов шестгодишен мандат като президент миналия май, но мнозина осъдиха изборите като нелегитимни.

Инцидентът Венецуела

Инцидентът Венецуела

Председателят на Народното събрание иска да е президент с подкрепата на САЩ