Категорично искаме да опровергаем фалшивите новини за "странни разговори" между Министерството на външните работи и ЦИК в процеса на подготовка на изборите зад граница. Това заяви на брифинг главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Поводът за думите му е недоволството сред нашите сънародници в чужбина заради сигнали на доброволци от различни държави, че не са включени в съставите на местните секционни избирателни комисии въпреки положения от тях труд на предходни вотове.

От МВнР днес напомниха, че според Изборния кодекс има определени срокове, в които да бъдат направени предложения за членовете на СИК, а всичко, което не се запълни, след това се запълва от предложения на местните общности.

И "Изправи се! Мутри вън!" се жалва до ВАС за членовете на СИК в чужбина

И "Изправи се! Мутри вън!" се жалва до ВАС за членовете на СИК в чужбина

За проблеми сезира и председателят на ПП МИР Симеон Славчев

Постоянният секретар на външното ни министерство Иван Кондов заяви, че от ведомството категорично се противопоставят на опитите да бъдат въвлечени в политически кампании.

Той разясни процедурата съгласно Изборния кодекс, според която ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, както и на застъпниците. Законът изисква 16 дни преди изборите - в случая да 18 март 2021 г., министърът на външните работи да направи предложенията си за по един член в съответната СИК, който да бъде представител на министъра. След този срок има консултации на политическите партии, като решението на ЦИК е излязло в срок на 22 март.

Според решението на ЦИК общата численост на участниците в задграничните СИК е 2507, като МВнР ще командирова около 160 души, а участие ще вземат други 140 установени зад граница техни служители.

Анастасов обясни, че външното ни министерство трябва да предложи около 1700 членове на СИК. Секционни избирателни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции.

Той изтъкна, че въпреки трудностите заради пандемията МВнР е осигурило разкриването на рекордните 465 секции за гласуване в чужбина.

По предложение на задграничните ни представителства и след анализ МВнР предложи на ЦИК да вземе решение за увеличаване броя на съставите зад граница, посочи още Анастасов.

На извънреден брифинг на ЦИК говорителят на Комисията Димитър Димитров също подчерта, че навсякъде, където е имало възможност, са назначавани хора от местните общности. Той обаче поясни, че че тяхното назначаване не е приоритетно.

Съставите на СИК извън страната са били назначени на 22 март. Димитров обясни, че незаетите места в СИК-овете се назначават по предложение на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства.

Изпълнили сме закона, както е предписан, увери той.