България не приема определението "вандалски акт", дадено от външното министерство на Северна Македония по отношение на поредната атака срещу българския културен клуб в Охрид. Това заяви на брифинг заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.

Припомняме, че около 21 часа в сряда срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в град Охрид бе извършена стрелба от преминаващ автомобил. Инцидентът предизвика и официална нота от външното ни ведомство. Президентът Румен Радев пък призова да не се дава зелена светлина за членството на Скопие в Европейския съюз, докато не бъдат решени проблемите, свързани с правата на българите край Вардар. Задържани по случая все още няма. 

В МВнР бе превикан и посланика на РСМ Агнеса Руси Поповска, на която бе връчена и официалната нота. На срещата заместник-министър Велислава Петрова настояла да бъдат взети незабавни мерки за разкриване на извършителите на престъплението. Освен това министърът Николай Милков е провел разговор с македонския си колега Буяр Османи, който пък от своя страна поел ангажимент за изясняване на случая. Компетентните институции също активно разследвали инцидента, уверява македонската страна.

Външното министерство напълно споделя позицията, изказана от държавния глава - пътят на РСМ към Европа минава през признаването и спазването на правата на българите.

"Позицията на МВнР е идентична с позицията на президента Радев. Това са постановки, залегнали в договора за приятелство и сътрудничество с Република Северна Македония. За нас водещ мотив е спазването на правата на човека. Ще се продължи с пътя на РСМ към Европейския съюз, ако се спазват правата на македонските българи", отговори Костадин Коджабашев на въпрос на News.bg.

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Клубовете ни в РСМ са единствено провокация заради имената си, според Ковачевски

Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават, каза той