35540 престъпления са били регистрирани от МВР за периода 1 януари - 31 юли, което е намаление с 1547 в сравнение с аналогичния период на 2021 година или с 3,6% по-малко. Разкриваемостта също се повишава - с 5 процентни пункта, като става 47%. Тези обобщени данни представи на пресконференция в Главна дирекция "Национална полиция" заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

Засилва се и борбата с незаконното производство и внос на цигари - разкрита е нелегална фабрика за цигари, оборудвана и с нарколаборатория за марихуана в Ботевград, като общо за половингодишния период са хванати над 25 тона тютюн без бандерол и 60 милиона къса цигари. Това е увеличение с 181% спрямо 2021-ва. Що се касае до борбата с наркотиците - заловени са 201 килограма хероин, 5 килограма кокаин, 403 килограма канабис и 26 килограма синтетични наркотици.

Като успешна бе отчетена и реформата в щата и структурата на РПУ-тата по места, основаваща се на специално изготвен математически модел, отчитащ демографски фактори, както и ефективността на съответното полицейско управление.

А накъде гледа в развитието си силовото ведомство? Основната цел, въпреки икономическата криза, е модернизирането на полицията и технологизиране на работните процеси в системата. Базов приоритет също така, подчертава настоящото ръководство, е и провеждането на честни избори в спокойна атмосфера, като МВР следва да насочи сериозен ресурс за превенция на купуването на гласове.

Не трябва да се намаляват и усилията за противодействия на нелегалната имиграция. И не на последно място - полицейската професия да се превърне в "привлекателна и желана", за което били необходими решителни мерки не само за подобряване на заплащането и условията на труд, но и на условията за подбор на кадри.

"Снижаване на криминалния вот". Това отчете като един от основните си успехи вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. "Служебният кабинет през миналата година по това време имаше основна задача да бъдат проведени честно изборите през юли. Считам, че всички имаме основание да дадем оценка - да, служебният кабинет, назначен от президента, постигна своята цел. Такава задача стоеше пред нас и при изборите през ноември, когато работихме с повече опит и практика за противодействие на купуването на гласове", отчете той.

Безсрочна ударна акция срещу дрогирани водачи започва МВР

Безсрочна ударна акция срещу дрогирани водачи започва МВР

Рашков призова гражданите да съдействат на МВР, като сигнализират за нарушения на пътя

Шефът на силовото министерство отново посочи партиите, които купували гласове - ГЕРБ и ДПС. "Това беше станало практика за някои политически партии като Движението за права и свободи и ГЕРБ. Всички знаем това и на казвам нищо ново, защото болшинството от делата, които са образувани, се отнасят за купуване и продаване на гласове именно от тези две партии."

Не само борбата с купения вот обаче, подчерта Рашков, характеризира работа на МВР в последните месеци - активно се разследвало управлението на ГЕРБ, при което били установени множество нарушения на закона и злоупотреба с бюджетни средства, като ярък пример за това било пътното строителство. "Престъпно посегателство на средства за милиарди, отделени за ремонти на пътната инфраструктура, язовирни стени и тем подобни."

А къде са отишли въпросните средства? В закупуването на луксозни имоти, като част от парите били и изнесени в сметки в чужбина, немалка част от тях в банки в страни от Близкия Изток, установили полицаите.

Като успехи Бойко Рашков отчете и борбата с нелегалната миграция, като запълняемостта на бежанските центрове към момента е между 30 и 40 процента, както и реформата в структурата на МВР, целяща да оптимизира дейността на структурата. Повишавала се и превенцията на пътните нарушения, като е инвестирано в множество нови камери за скорост, проведени са и множество специализирани акции против джигитите.

"Това не се казва и разбира - не може в обезлюдени райони все още да има структури на МВР, които не могат да оправдаят дейността си. Това наложи 25 такива структури в страната да ги приведем в съответствие с реалните изисквания, като за целта използвахме математически модел, който беше обсъден от всички ръководители на регионални дирекции. Всички промени, извършени в тази насока, станаха в съответствие с предложения на всеки един директор на регионална дирекция. Още нещо много важно - промените не се осъществиха чрез уволнение на хора".

Увеличават командировъчните на служителите в МВР

Увеличават командировъчните на служителите в МВР

Бойко Рашков издаде заповед, с която парите за командировка се увеличават на до 60 лв.

Като друг важен негов успех Рашков отчете и повишението на заплатите на полицаите с 20%, влязло в сила от началото на този месец. "Такова повишение е нямали и по време на управлението на онзи политически ръководител, завършил гимназията в Банкя", не пропусна да отбележи той.

Като разочарование пък Рашков посочи невъзможността, поради краткия живот на 47-то Народно събрание, да бъдат приети важни законови промени като тези в Закона за движение по пътищата например.

Вътрешният министър пък съзря пристрастност към ГЕРБ, когато бе попитан от News.bg как би отговорил на критиките, отправени към него от опозицията, както и от страна на бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ", че арестът на Бойко Борисов е бил грешка, както и че МВР прави гръмки заявления, но реални резултати фактически няма.

"Ако имате някакви ГЕРБ пристрастия, имайте си ги, не ги поставяйки тук", обвини ни той в симпатии към бившите управляващи, попитан съвсем нормално как би коментирал критиките към неговата дейност.

"Произнесъл ли се е съдът на втора инстанция (за ареста на лидера на ГЕРБ)? Какво казал Тошко Йорданов, какво казал този вашия колега Балабанов. Те (ИТН) говорят наизуст измислици, нереални неща. Защо? Просто защото преминаха в редиците на политическия противник, излязоха от коалицията", възмути се Рашков.

Минимален брой мигранти успели да влязат у нас

Минимален брой мигранти успели да влязат у нас

Около 150 военнослужещи са изпратени на границата с Турция

От думите на шефа на МВР стана ясно още, че не отчита ареста на Борисов за своя грешка. "Тук, в тази сграда, се намират служителите, които месеци наред работиха по случая с Божков, Борисов, Горанов и Севи. Месеци наред те събираха необходимите данни и след като събраха 470 страници, които вие неглижирате и не ви интересуват, всички тези томове заминаха за прокуратурата и съда. И никой не ги прочете до този момент. Този екип решава, не министърът.

И още нещо ще ви припомня и ще помоля да го отразите. Нито едно длъжностно лице в МВР на ръководна позиция по силата на Закона за МВР не може да дава указания или разпореждания на човек, който се занимава с разследване на дадено престъпление. Ясно ли се изразих? Още по-малко министърът, който е политическо лице, може да се намесва в разследването. Ако това е правил Цветан Цветанов, който дори четеше СРС-та в парламента, нали не сте видели министърът да чете такива? А това можеше да стане, ако аз не се казвах Бойко Рашков."

Да ви припомня ли, че пред вас, пред медиите, Борисов казваше - ще обвиним този, аз ще размажа онзи. С кого? С "Ипон? Или с МВР и прокуратурата? Питайте го, не стойте като мисирки пред него", продължи с възмущението си вътрешният министър.