Районният мюфтия Бейхан Мехмед не уважи т. нар. „кафе на толерантността" в Кърджали. Той бе сменен от даскал Байрам, съобщава 24rodopi.com.

Мюфтията е нарушил 10-годишната традиция, отказвайки на днешния национален празник – 3 март, да седне на една маса с кмета Хасан Азис и с енорийския свещеник отец Петър Гарена.

Хасан Азис отбеляза, че националният празник е времето, когато трябва да се показва единството на обществото. Националният празник обединява, подчерта градоначалникът. Той е убеден, че на националния празник всеки, които има лични, обществени, политически, исторически предразсъдъци, вътрешни прегради, би трябвало да ги превъзмогне. Само по този начин той би станал част от празника, защото именно празникът е този, който ни прави нация.

Традиционното кафе няма да бъде провалено, защото в Кърджали единството е над всичко – на обществото ни и особено на националния ни празник, категоричен е Хасан Азис.

От своя страна даскал Байрам е убеден, че традиционното „кафе на толерантността” винаги ще има своето място, за да продължат добрите стари традиции, които вървят и до ден днешен.

Енорийският свещеник отец Петър Гарена започна изказването си с турско изречение, което в превод означавало: празно място няма. Мюфтията се оказал по-млад, отколкото отецът предполагал. По думите му за пореден път аджамийството се показвало и разгадавало.

Отец Петър Гарена изрази съжаление, че ехото на 3 март за отново било в Кърджали.

„Резултатът за това, че го няма някой си е резултат от това ехо и политическите промени, на сенките, които витаят днес над обществото ни. Кърджали е мястото, където някой отново иска да върне или разгърне или да продължи страстите на историята”, отбеляза свещеникът.

Събитията показвали, че България е някъде далече, а Източна Румелия си е още Източна Румелия, убеден е отецът.

Той коментира, че или мюфтията е толкова млад или самият той е толкова стар, че са забравили, че този 3 март има толкова много турски жертви наред с българските. Преиначавайки се българската история, се преиначава и турската история, категоричен е отец Петър.

Той припомни, че исторически факт, който е свързан с 3 март – когато Кемал Ататюрк слага точка на Османската империя и основава Република Турция.