Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Tова съобщи БНР, като цитира свои източници от екипите на партиите.

Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3.

анкета

Ще има ли правителство след изборите?

Виж резултати

Да 63.4%

Не 25.6%

Може ли да се предвиди? 8.4%

Нямам мнение 2.5%

"Продължаваме промяната" (ПП) ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър и Калина Константинова, която като зам.-министър председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование обаче още не е окончателно уточнено. За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, както и това на отбраната, като за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

И още - транспорт, култура и здравеопазване.

Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Очакват около 4% дефицит

За "Има такъв народ" (ИТН) са определени Външно мниистерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За "Демократична България" (ДБ) са правосъдието, електронното управление и дигитализацията, като и това название се уточнява, както и екологията, като министърът на екологията ще съвмествя и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент.

Минчев убеден, че скоро ще имаме правителство

Минчев убеден, че скоро ще имаме правителство

Отворени сме за диалог, увери новият председател на НС

По-рано днес Кирил Петков вече даде очакванията си за следващия кабинет.

Припомняме, че в понеделник започват разговорите при държавния глава Румен Радев с с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Програмата за 6 декември бе разпространена от прессекретариата на президента в петък, следобед, - първият ден на новото Народно събрание. Двудневните консултациите се провеждат в съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1., ще бъдат в понеделник и вторник, 6 и 7 декември.

На 6 декември, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 09.00 часа - представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";

От 10.15 часа - представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа - представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 14.00 часа - представители на парламентарната група "БСП за България".