Проект за промени в Закона за местните данъци и такси, предложен от "Възраждане", мина на първо четене в пленарна зала. С него се предлага освобождаване на данъчно задължените лица от последващо подаване на декларация за имота, в случаите на изтекъл срок на учреденото право на ползване или при отказ от правото на ползване, тъй като необходимата информация за определяне на годишния данък е налична в общината по местонахождение на имота.

След служебна справка в регистрите на населението и/или в Агенцията по вписване, останалата необходима информация лесно би могла да се набави. На основата на данъчната оценка, служителите в общинската администрация ще определят дължимия годишен данък.

Имотният регистър става напълно дигитален

Имотният регистър става напълно дигитален

Реформа в тази насока е предвидена през 2000 г., но не е осъществена на практика

Другите промени са свързани с това, че когато превозно средство е собственост на повече от едно лице и собствениците са с постоянни адреси в различни общини, данъкът следва да се внася в приход на общината, в която е регистрирано превозното средство. По този начин ще се премахнат затрудненията пред данъчно задължените лица, ще се облекчи административната тежест, свързана със снабдяването на изискуеми документи, ще се подобри контрола от страна на пунктовете за годишни технически прегледи, ще се отстранят затруднения в работата на нотариусите и ще се подпомогне общинската администрация.

Предложените допълнения няма да доведат до натоварване на общинските администрации.