На срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани се събраха несъбираеми неща - президентът на Косово и президентът на Сърбия, държавните глави на Македония и Гърция, които вече преговарят. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той определи срещата като голям успех и допълни, че България е един от факторите за стабилност на Балканите.

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания

ЕП вчера гласувал против българските превозвачи, но никой нищо не казал

Относно темата за спора между Гърция и Македония около името на страната Каракачанов подчерта, че България категорично няма проблем с името на Македония. "Ние претенции за името на Македония нямаме. Имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", обясни министърът. Според него двете страни са стигнали "на една ръка разстояние" от това да решат многогодишния спор.

Той заяви, че обсъждането вчера име Илинденска Македония е добро. По думите му Илинденското въстание е едно българско въстание, част от общата ни история и България няма да има претенции относно това име.

Заев видя разрешаване на спора за името с Гърция през юни

Заев видя разрешаване на спора за името с Гърция през юни

Обсъдили едно конкретно решение на спора за името

Каракачанов коментира и протеста на превозвачите относно Пакета "Мобилност". Той изрази силно възмущение от промените, които се предвиждат. Вицепремиерът обвърза темата с европейската позиция около излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран, която според него е изместила въпроса за превозвачите от дневния ред.

"Темата с Иран измести нещата и показа двоен стандарт - като темата с шофьорите. Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали", отсече той.

Превозвачите протестират в цялата страна
Обновена

Превозвачите протестират в цялата страна

Протестиращи: Ако спрем да возим, за една седмица Европа е загинала

Министърът е категоричен, че България трябва ясно и грубо да защитава интересите си. Според него ако превозвачи фалират и десетки хиляди шофьори останат без работа, те ще бъдат наети от други фирми и ще плащат данъци в други държави.

"Още миналата година въпросът беше обсъждан с Макрон. Но когато си коректен, те смятат за будала, а като се опъваш като Орбан, май повече те уважават", разгневи се вицепремиерът. Той заяви и че е било важно, че президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Мекрел видели тировете по "Цариградско шосе". Така те добили реална представа за проблема.

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки: Нахалството на лобистите във Франция разглобяват ЕС

Каракачанов коментира и критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод срещата на в София. Той определи нападките на Нинова като опозиционно говорене. "Разбрахте ли защо сме най-бедната и най-неавторитетната страна в Европа - като вица с дявола и казаните. За първи път в новата история на България се прави подобен форум на тема Западни балкани, тема, от която ни зависи бъдещето и сега само защото си лидер на опозицията не може да кажеш, че е било успех за държавата и интересите ни", заяви министърът.

По думите на вицепремиера БСП се опитват и да си припишат заслугите на патриотите за закона за КЕВР, който е внесен от ВМРО. На него нямало подписи от левицата.

Каракачанов заяви и че според него сделката за ЧЕЗ трябва да бъде спряна, така че да има повече контрол.

Относно Закона за вероизповеданията Каракачанов призова Цветан Цветанов и Корнелия Нинова да обяснят защо са против законопроекта.

С разговори Каракачанов изглажда прискърцванията в коалицията

С разговори Каракачанов изглажда прискърцванията в коалицията

Чакат становището на мин. Горанов за законопроекта за вероизповеданията