"Положителното е, че имаше среща, че се събраха лидерите, но конкретни резултати няма." Това заяви пред bTV лидерът БСП Корнелия Нинова по повод срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София.

По думите на Нинова е имало големи очаквания за резултатите от срещата - за конкретика за интеграцията на региона. Такова нещо обаче не е станало. "Няма нищо подобно, а само една декларация с добри пожелания", отсече Нинова.

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

Според лидера на опозицията на срещата не са се обсъждали много важни за България въпроси.
Като примери тя посочи намаляването на средствата за кохезионна политика с 5%, което засяга бедните страни в Европа, каквато е България. На срещата също така не се споменала нито дума за новата бюджетна рамка на ЕС и двойния стандарт при храните. Лидерите не обсъдили още по-малките средства за общата селскостопанска политика, на което Франция реагирала остро. "При нас правителството приема това, сякаш нищо не е станало. В същото време обаче се увеличава вноската ни в Европа", обясни още Нинова.

Относно протеста на превозвачите за промените, предвидени в Пакета "Мобилност", Нинова заяви, че България е получила удар. "Не смятам, че пътят, който избра премиерът, ще реши проблема", тълкува червеният лидер.

"Докато вървеше срещата тук и лидерите заявяваха, че ще търсят компромиси, вървяха гласуванията в Еропарламента по този въпрос. В социална и транспортна комисия евродепутатите на тези лидери гласуваха против България", разясни Нинова.

Според нея пътят за излизането от този въпрос е друг - да се търси група от държави, които да формират блокираща квота и да спрат решението на ниво Съвет на ЕС.

Превозвачите протестират в цялата страна
Обновена

Превозвачите протестират в цялата страна

Протестиращи: Ако спрем да возим, за една седмица Европа е загинала

Корнелия Нинова разгласи и че днес БСП ще внесат в КЕВР 200 000 подписа за спирането на сделката за купуването на активите на ЧЕЗ в България от страна на родната компания "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

"Смятам, че Комисията за ЧЕЗ даде добри резултати. Тя събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие", смята Нинова. От заседанията на комисията станало ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от доклади на службите ни и от писмо, изпратено до кабинета от чешка страна.

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ
Обновена

БСП внесе в КЕВР 200 000 подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на дружеството

По думите на Нинова една от констатациите от работата на комисията е, че "Инерком" не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изискват 700 млн. лв. собствен капитал, а фирмата има само 50 000 лв. собствен капитал. Българската фирма също така трябвало да има определен дял от доставки в енергетиката, а "Инерком" нямала такъв дял.

Нинова коментира и доклада на главния прокурор за "Инерком" и свързаните с нея фирми. Оказало се, че фирмите, свързани с дружеството на Гинка Върбакова, имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и други.

"Това надежден инвеститор ли е", попита Нинова.

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Мнозинството искат държавно "ЧЕЗ"

Лидерът на БСП е категорична, че поведението на ГЕРБ около сделката с ЧЕЗ е съмнително. Герберите криели информация, което показвало тяхната заинтересованост сделката да не се освети и истината да не излезе наяве.

За да може занапред да не се случва това, което се случи с ЧЕЗ, левицата е подготвила списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения и важни държавни сектори, които да влязат в забранителен списък, така че никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ.

Нинова коментира и че Законът за енергийно и водно регулиране е променен от левицата. Вицепремиерът Красимир Каракчанов обаче зави, че БСП си приписват заслужите на ВМРО относно закона за КЕВР.

На срещата в София се събраха несъбираеми страни според Каракачанов
Обновена

На срещата в София се събраха несъбираеми страни според Каракачанов

Каракачанов: Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали