"Аз мисля, че реалните причини за уволнението на досегашното ръководство на ВМЗ-Сопот не са тези, които се оповестяват. В професионалните среди има непотвърдена хипотеза, че началникът на кабинета на госпожа Нинова е опитал да окаже натиск да на старото ръководство на ВМЗ произвежданата стока да се предоставя приоритетно на една българска фирма, която изнася за Полша, оттам и за Украйна и ръководството не се е съгласило да ощетява и да забавя продукцията за другите си паралелни клиенти".

Това заяви бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов на извънреден брифинг пред Министерство на икономиката. Коментарът си той направи във връзка с твърденията на новото ръководство на дружеството и на ДКК, че е управлявал еднолично "Кинтекс".

Втората хипотеза, която открои Михайлов с непотвърдени твърдения, които циркулират в професионалните среди за скандална сделка за 200 млн. лв, която е одобрена от правителствата на България, Румъния и Украйна за българска стока, която през Румъния да стигне до Украйна. "Говори се, че на връщане от Украйна, премиерът Петков се отби в Румъния, външният министър Дмитро Колеба също се отби в Румъния. Доказателство за държавната подкрепа за тази сделка е, че на 4 май е внесено заявление за износ трансфер към Румъния за стока за 200 млн. лв. и разрешение дадено в рамките на 24 часа. Прецедент - чака се със седмици за такова разрешение. По-скандалното е, че стоката е отишла в Румъния, голяма част от нея се е оказала негодна, налага се спешно връщане в България и ремонт във ВМЗ, които са претоварени и са казали, че най-рано могат да поемат ремонта март догодина. Това е втората хипотеза за уволнението на борда на директорите на ВМЗ-Сопот", обясни Михайлов.

Той има съмнение, че неговото уволнение, както и уволненията във ВМЗ-Сопот много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони се сменя ръководството и се оклеветяват хората с неверни твърдения. Целта е може би да се сложат нови, наши и послушни хора, посочи Михайлов.

Според него финансовият министър Асен Василев може да представи информация за колко пари е изнесена стока на оръжие от началото на войната. Да не се окаже, че завишението е 45-47 пъти. Корнелия Нинова, която също може да даде справка, но може да се окаже и глас в пустиня - строгост на издадени разрешения за Полша за февруари, март, април тази година и февруари, март и април миналата година.

Михайлов обяви, че явно Корнелия Нинова има сериозни притеснения от информацията от оръжие, което отива в Украйна, през посредници в Полша. Тя се опитва да измести общественото внимание от казуса, инспирирайки ДКК да изфабрикува скандал с неверни твърдения. Шокиран съм , че ДКК и Кинтекс отрича да има нов проект на договор за 40 млн. евро, възмутен е бившият шеф на "Кинтекс". Затова Михайлов се закани, че ще заведе дело срещу Нинова по Наказателния кодекс.

На 22-28 март в дружеството били получени писма от Министерство на отбраната на африканска държава. В първото се казвало, че българската оферта е приета, а във второто писмо се казвало, че договорът трябвало да се подпише до 30 май. "Аз съм шокиран от безхаберието на новото ръководство, с което предполагам, че се цели да се представи пред обществото, че такъв проект няма, а постфактум договорът да се сключи и към него да се пришие комисионер. Възможно е да се цели нерегламентирани преговори с доставчиците, за да се завишат цените с цел отчисления", коментира Михайлов.

Той е учуден защо новото ръководството на "Кинтекс" до края на май не бърза да подпише договор за 40 млн. евро.

За обвиненията спрямо него, че е управлявал еднолично "Кинтекс", Михайлов обясни, че резултатите на дружеството не стават от днес за утре и не се отчитат от днес за утре. Декември месец бил подписан договор за 10 млн. лв. с азиатски клиент и е в процес на изпълнение. Финансовият отчет бил изготвен вчера от новото ръководство и покривало дейността на старото ръководство - Александър Михайлов се съмнява в конфликт на интерес, в лов на вещици и в реваншизъм.

Той определи твърдението, че е управлявал еднолично "Кинтекс" като категорично несъстоятелно и невярно твърдение, елементарно и проверимо. Михайлов определи заканата на ДКК и "Кинтекс" да го дадат на прокуратурата като поредната медийна димка. При първото ми уволнение, пак ме плашиха с прокуратурата, а се оказа, че има анонимен граждански непроверен сигнал, тип донос. Сега пак ме плашат с прокуратурата, за да спра да говоря истината за българското оръжие, което чрез посредници в Полша отива в Украйна, подчерта Михайлов.

ДКК сезира прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс"

ДКК сезира прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс"

Новият съвет на директорите на "Кинтекс" предприема действия

Припомняме, през миналата година лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър от правителството на Тройната коалиция Румен Петков изказа опасения, че се готви ликвидация на ВМЗ - Сопот с нови назначения в ръководството и кадрови смени в дружеството. По късно през 2021 г. в най-голямото предприятие от военно-промишления ни комплекс възникна напрежение заради спрени доставки на материали, спад в обема на работата и притеснения на работниците, че няма да могат да си получат заплатите. По тази причина бе поискана оставката на председателя на Съвета на директорите Иван Карабатаков. 

Като служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев през август м. г. настоящият премиер Кирил Петков се обяви за изваждане на ВМЗ от обхвата на Държавната консолидационна компания и преминаване на дружеството директно към Министерството на икономиката. Искания за това бяха отправени и от ВМЗ-Сопот. След среща със синдикатите в оръжейницата Петков поиска оставките на членовете на борда на директорите на предприятието и на шефа на ДКК, когото в последствие уволни. Последва процедура за избор на четирима нови членове на ръководството на ВМЗ. 

В началото на тази година възникнаха слухове за съкращения в оръжейницата, който бяха опровергани от ръководството. Настоящият икономически министър и лидер ба БСП Корнелия Нинова прояви загриженост към съдбата на предприятието и го посети на място. През февруари тя върна начело на дружеството управлявалият го и по-рано Иван Стоенчев, като беше сменен и целият Управителен съвет на ДКК - с кадри на БСП.

Сагата бе възобновена на 3 юни 2022 г. със смяна на борда на директорите на ВМЗ-Сопот от ДКК, мотивирана с финансовите резултати на дружеството. От предприятието пък в отговор обявиха, че очакват рекордни приходи. Същевременно синдикатите във ВМЗ настояват работниците да получат увеличение на заплатите си, за този част е обявен протест в оръжейницата.

От ДКК пък обявиха на пресконференция днес, че ще сезират прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс" от страна на старото ръководство. Сигналът е на база доклади и констатации от тях. Изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова обясни, че има нов Съвет на директорите на "Кинтекс", който, стъпвайки в правата си, е предприел действия по отношение на състоянието на дружеството. Старото ръководството на "Кинтекс" не било представило миналогодишния финансов отчет на дружеството, както и отчет за състоянието на компанията за първото тримесечие на тази година. Преди няколко дни обаче отчетите на дружеството били приети от новото ръководство на "Кинтекс". Печалбата за първото тримесечие на тази година била около 17 пъти по-малка спрямо първото тримесечие на миналата година. Имало също и дублиране на договори.