От Държавната консолидационна компания (ДКК) ще сезират прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс" от страна на старото ръководство. Това обяви на съвместна пресконференция с новото ръководство на "Кинтекс" изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова. Сигналът е на база доклади и констатации от тях.

В министерство на икономиката присъстваха и Анита Великова, председател на Съвета на директорите на "Кинтекс", и Александър Павлов, зам.-председател на съвета на директорите на "Кинтекс".

Нитова обясни, че има нов Съвет на директорите на "Кинтекс", който, стъпвайки в правата си, е предприел действия по отношение на състоянието на дружеството. Старото ръководството на "Кинтекс" не било представило миналогодишния финансов отчет на дружеството, както и отчет за състоянието на компанията за първото тримесечие на тази година. Преди няколко дни обаче отчетите на дружеството били приети от новото ръководство на "Кинтекс".

Печалбата за първото тримесечие на тази година е около 17 пъти по-малка от първото тримесечие за миналата година. Сключвани били договори за дейност, която дублира дейността на служителите в дружеството, имало и договори, които припокривали дейността си с други договори.

Всички сключвани договори за 6 месеца назад не били докладвани на Съвета на директорите на "Кинтекс". "Господин Александър Михайлов е управлява дружеството еднолично и не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори", посочи Нитова.

Тя отказа да коментира всякакви въпроси за старото управление на "Кинтекс", начело с Александър Михайлов, но като друг показателен случай за работата на старото ръководство на "Кинтекс" Нитова посочи, че през същия период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от страна на "Кинтекс" ЕАД и е прехвърлено на частна фирма, където Михайлов е бил на ръководна длъжност.

Анита Великова, председател на Съвета на директорите на "Кинтекс", заяви, че не разполага с информация дали предишното ръководство на дружеството е изнасяло оръжие за Украйна. Сегашното ръководство на "Кинтекс" не е намерило договор за износ на оръжие на стойност 42 млн. евро. Ще се извърши одит и финансова проверка от страна на прокуратурата.

"Кинтекс" няма подписан договор за 42 млн. евро с външен клиент, увери и Александър Павлов, зам.-председателят на Съвета на директорите на дружеството.

По отношение на ВМЗ-Сопот, Нитова заяви, че дружеството не е платило дивидента си и за 2017 г. Аз лично съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв срок трябва да се плати дивидентът. Дивидентът от дъщерните дружества минава през ДКК и отива в държавата, обясни Смиляна Нитова.

За периода 2017-2021 г. дивидентът на ВМЗ-Сопот е малко над 54 млн. лв. и е трябвало да бъде платен на държавата.

На импровизиран брифинг пред министерството говори и бившият вече директор на "Кинтекс" Александър Михайлов:

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Началникът на кабинета на Нинова оказвал натиск на ВМЗ-Сопот за износа на оръжия?

Нинова се притеснява от информация за оръжие за Украйна през посредници в Полша, според бившия директор на "Кинтекс"

Припомняме, че преди около месец министърът на икономиката Корнелия Нинова извърши смяна в ръководството на ДКК, след което и отстрани шефа на "Кинтекс", макар и след известни административни пречки. Последователно Александър Михайлов с поредица от изяви в медиите опровергаваше изявленията на Нинова, нещо което не пропусна да направи и днес. 

Миналата седмица последва и промяна в ръководството на другото голямо държавно предприятие под шапката на Министерство на икономиката - ВМЗ Сопот, което също не бе посрещнато добре, включително и от местните власти.

Шефът на Кинтекс напуска - писнало му

Шефът на Кинтекс напуска - писнало му

Нинова можела да върне Народния съд и да го представи като съдебна реформа