41% от българите отговарят с "да" на въпрос дали знаят за конкретен случай на уреждане на "свои хора" от страна на властта в своята община. 56% отговарят отрицателно на този въпрос.

Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено на 12 и 13 октомври сред 800 души. Сондажът е представителен за пълнолетното население на България. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност, уточняват авторите на проучването.

Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души. При подобно запитване не може да се очаква искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо, уточняват социолозите.

Случаите на шуробаджанащина, напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците. Скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание, обобщават от агенцията.

Процентът на хора, които знаят за случаи на шуробаджанащина не се различава в различните населени места. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен. Вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

В хасковския казус, при който партия ГЕРБ оттегли доверието си от кмета Добри Беливанов, 45% от запитаните вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% от хората не вярват на нито един от двамата. Останалите анкетирани не са запознати или не могат да отговорят. Според социолозите това говори, че масовото убеждение е, че подобни казуси са навсякъде в страната и се приемат дори автоматично.

Снимка 318363

Припомняме, според Йончева в Хасково има схема, която цели търговия с обществен ресурс. Тя изреди роднинските отношения на депутата Делян Добрев в Хасково, който е областен координатор на ГЕРБ там. Това бе повод за искане на оставката на депутата, но тя не бе приета дори и при повторното гласуване в пленарна зала.

Делян Добрев продължава да бъде депутат
Обновена

Делян Добрев продължава да бъде депутат

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е бламиран

Относно казуса Делян Добрев, 66% от запитаните смятат, че оставката на един депутат е негова воля. Относно случая с Делян Добрев от социологическата агенция поставиха два въпроса: "Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване" и "Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне". Само привържениците на ГЕРБ контрастират - там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

Около 69% от запитаните одобряват оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с журналистите 62% от запитаните са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов.

За оставка на Валери Симеонов настояват 5 партии

За оставка на Валери Симеонов настояват 5 партии

Поводът е ултиматума на вицепремиера към медиите

5% от хората не избират нито едната от двете опции. 56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите, смятат от агенцията.

Валери Симеонов не се извинява, а иска извинение от медии

Валери Симеонов не се извинява, а иска извинение от медии

Закани се да отстоява човешките си права и в съда

Проучването констатира, че натрупването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов подлага на риск подкрепата за управлението. Това става докато се усеща напрежение около дебата с президента Радев.

Според социолозите, и двете партии от управляващата коалиция, са изправени пред риск от спад на доверието. Очаква се в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен.