Изграждането на екосистема на киберсигурността в България е изключително важна тема. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при представянето на Проект "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки".

Проектът е изключително важен, смята той. Темата за споделяне на информация става все по-актуална, изтъкна министърът.

Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една монета, убеден е Йоловски.

Над 6100 киберинцидента в публичната сфера отчете той от началото на годината. Това за съжаление е новото нормално, по думите му. Ние живеем с киберинцидентите, предупреди министърът.

Масово сме неосведомени за сигурността ни в интернет, сочи проучване

Масово сме неосведомени за сигурността ни в интернет, сочи проучване

Според проучването "Кибер здраве България 2023"

Темата за човешката грешка остава водеща, смята той. Александър Йоловски изтъкна, че е важно да се учим от грешките си. След началото на войната в Украйна има ръст на DDOS атаките. Според него, за да се предпазим от атаки, е нужно да се инвестира в обучение.

Основната цел на проекта е развитието на Националния координационен център у нас и на активна и ангажирана българска екосистема за киберсигурност с много партньори в публичния и частния сектор, както и в академичните среди. Предвижда се и създаването на успешна програма за финансова подкрепа на трети страни, която ще подпомогне малки и средни предприятия в усвояването на най-съвременни решения за киберсигурност и не на последно място - на добре таргетиран и успешно изпълнен план за комуникация и разпространение, който гарантира устойчивостта на резултатите от проекта.

Проектът предвижда изграждането на капацитет за знания и иновации на национално, регионално и местно ниво. NCC BG ще си сътрудничи с други държави членки като част от мрежата от националните координационни центрове, като същевременно ще комуникира тясно с Европейския център за промишлена, технологична и изследователска компетентност в областта на киберсигурността (ECCC) за съвместно разработване на политики. NCC BG ще насърчава и улеснява сътрудничеството между публичния, частния и академичния сектор чрез изграждане на българската национална екосистема за киберсигурност.

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

61% от атаките са извършени от проруски групи