Перничани бе награден за читател на годината на Държавна агенция „Архиви”.
Отличието му бе връчено заради упоритостта да прекара 125 дни през 2015 година в архива в Перник. Проучвал кметовете на града преди 9 септември и историята на своя род.

По повод отбелязването на 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България Държавна агенция „Архиви“ обяви 10 октомври 2016 г. – професионалният празник на българските архивисти, за Ден на отворени врати за всички архиви в страната.

Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

За всички архиви в страната Денят на отворени врати започва в 11.00 ч.
В София Денят на отворени врати започна с изложба на уникални и особено ценни архивни документи.

Може да се види и мястото, където на документите се дава „нов живот“ – лабораторията по реставрация и консервация. Ще бъде демонстриран и процесът по дигитализиране на архивни документи.

Посетителите могат да разгледат и изложбата „Изкуство в архивите“, представяща художествени произведения, съхранявани в Централния държавен архив.

Архивите в страната също посрещат гости в читални и архивохранилища, за да видят уникални и особено ценни архивни документи, реставрация на увредени документи, демонстрация на извършваните дейности и услуги, тематични изложби, да присъстват на срещи с дарители на документи и на представяне на техни книги, на представяне на тематичните дигитални колекции на Агенцията, на Информационната система на държавните архиви, на дигитализацията на архивни документи и др.

Денят на отворени врати ще продължи до 17.00 ч.