Програмният съвет на Българското национално радио (БНР) единодушно реши, че с действията си в предаването си "Политически НЕкоректно" на 10 април водещият Петър Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. Наложено му е дисциплинарно наказание. Това е решението от днес на Програмния съвет на БНР

Също така ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. Уверяват и че всяко нарушаване на нормите ще бъде санкционирано.

Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог, заявяват от ръководството на Националното радио.

Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на БНР

Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на БНР

Причината е предаването на Петър Волгин

Припомняме, че оперната певица Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на БНР след като в това предаване Петър Волгин каза, че българският кораб "Царевна", който от началото на войната в Украйна е на пристанището Маруипол, е отвлечен. Това бе информация от руската агенция ТАСС и от телеграм канала на Донецката народна република. След това стана ясно, че информацията е подвеждаща. На другия ден имаше радиозапис с капитана на кораба, който заяви, че на борда на плавателния съд не е имало чужди военни.