Очевидно намаляването на субсидията беше някакъв наказателен ход срещу БСП от страна на ГЕРБ преди изборите. Такова мнение изрази евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред bTV.

По думите му има някакво съгласие и консенсус да бъде възстановено донякъде финансирането от държавния бюджет.

Той коментира думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, че коалиционните партньори са искали да се определи субсидия, иначе няма да гласуват бюджета.

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия
Обновена

Обрат в парламента - 8 лв. партийна субсидия

Депутатите прегласуваха прегласуването, ДПС се ядосаха и напуснаха залата

"Това, което казва Дариткова, ми звучи като оправдание. Ако ГЕРБ не са искали да гласуват такова нещо, нямаше да го гласуват. Така, че въпросът е към тях. Това са твърдения един каза, другият каза, третият каза", изтъкна още Джамбазки.

Той е категоричен, че не може голямата политическа партия, която твърди, че носи отговорност за управлението да дава такива обяснения за гласуването си в зала.

Джамбазки е на мнение, че не трябва да се опитват да се оправдават. Честността е най-добрата политика, добави той.

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

Според Мустафа Карадайъ те са се договорили, за да мине предложението на социалистите в зала

Припомняме, вчера беше решено, че партийната субсидия все пак ще бъде 8 лева. Това стана ясно след драматично гласуване по-рано същия ден, при което парламентът изпадна в патова ситуация, тъй като нито беше прието предложението на БСП за 8 лева субсидия, нито предложението за един лев субсидия събра подкрепа. Това практически означаваше, че субсидията става 0 лева.

Темата за партийните субсидии бе подхваната още от сутринта в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство по темата, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично, отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.

анкета

Одобрявате ли решението за 8 лв. партийна субсидия?

Виж резултати

Да, по-честно е 18.0%

Да, дори трябва да е по-висока 7.9%

Не, защото е съглашателство между БСП и ГЕРБ 8.3%

Не, трябва да остане 1 лв. и по-малко 53.0%

Има ли значение? 12.8%