Успешна 2015 отчитат от Държавен фонд „Земеделие”. Дори най-успешната от 2007 насам.

3,281 милиард лева са достигнали плащанията през миналата година, отчете директорът на фонда Румен Порожанов в присъствието на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева. Общо 9 милиарда лева директни плащания са влезли в земеделските производители от 2007 до 2014.

Само за 2015-та 273 милиона лева са влезли в сектор Животновъдство, отчете още Порожанов. По ПРСР също най-много средства са отделени през миналата 2015. 1,345 милиард лева са платени само по тази програма по няколко оси на програмата.

С близо 500 милиона лева повече са плащанията през 2015 спрямо 2014 година. Не сме усвоили 24,5 милиона лева, което е усвояване от 99%, доволен е директорът на ДФЗ.

"Загубата от 24 милиона лева, по думите на Порожанов, идва от това, че някои проекти нямало как да бъдат разплатени, защото просто не отговаряли на изискванията. Най-проблемни се оказали общинските проекти в частта по ЗОП".

Според Румен Порожанов добрият ефект дошъл от рестриктивния подход на ДФЗ.
Земеделският министър Десислава Танева също е доволна от отчета. Бързото вземане на решения, по думите й, довело до това 99% от средствата по ПРСР да стигнат до производителите.

"Много промени направихме в тази година", отчете министър Танева. През 2015, по думите й, земеделският сектор може да очаква 1,8 милиарда евро плюс 300 милиона лева от националния бюджет.

"Намираме се в много сложно време", смята Десислава Танева. Геополитическите спорове оказвали негативно влияние върху бранша. Затова и секторът трябвало да бъде креативен. "Парите не са панацея", изтъкна земеделският министър.
Премиерът Бойко Борисов последен взе думата, за да сподели задоволството си.

"Един фантастичен резултат на този екип", отчете той. Успяхме да запазим фонда от големите политически апетити, изтъкна Борисов. Това са живи пари, които влизат в огромни сектори на нашата икономика и стопанство, смята премиерът.

С тези големи плащания се увеличавали влоговете в банките, стана ясно от думите на Борисов. Само за последния месец на годината депозитите са се увеличили с 300 милиона лева.

"Над 2,800 милиарда лева държавата събрала от контрабандистите", похвали се Бойко Борисов. Затова и държавата успяла да вложи средства в икономиката и да съживи големи сектори.

Всяка Коледа и Великден по над 50 милиона лева бонуси се давали на пенсионерите. Средствата за това пак били от контрабандистите. Повече пари са дадени и за учителите, за ремонт на магистрали, за екология, припомни Борисов.

Премиерът заръча на хората от ДФЗ да бъдат безмилостни: "Коригирайте и режете тези, които не са коректни. Направихте чудеса и заслужавате да бъдете похвалени", изтъкна Борисов.

Той обаче побърза да си отиде, за да не пречи на служителите да се възползват от обедната си почивка и цитира стара банкянска приказка: „Скъпите гости си отиват бързо”.