12 години софиянци са свидетели на провала на управлението на града от страна на ГЕРБ. Именно затова общата лява кандидатура, подкрепена от Българската социалистическа партия и "Левицата" - Ваня Григорова, има всички шансове за успех на изборите, насрочени за края на октомври.

Това зави председателят на БСП-София Иван Таков в рамките на осмото заседание на XIV-тата сесия на Градският съвет на столичната структура на соцпартията, което има задача да одобри програмата за местния вот, коалиционната сглобка между БСП и "Левицата" в столичния град, както и кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София.

"Даваме си сметка, че има наслоени конфликти, но към момента социалните данни показват, че това би била една наистина успешна кандидатура. Ваня Григорова би донесла гласове, които иначе БСП не би получила", заяви Таков.

Резултатът от последните избори показва, че лявото в България се е лишило от възможността да привлече избиратели, остър бе още той.

Изходната ни позиция не е добра, призна в прав текст в декларацията си шефът на БСП-София. И именно затова целта на БСП в бъдещия общински съвет -"да се върне нормалната дефиниция за това, както представлява демокрацията".

"При предишните избори имахме 3 районни кмета (в София), издигнати или подкрепени от БСП. Тогава обаче политическата ситуация бе съвсем различна, но последните избори показаха много по-лоша ситуация за БСП. (...) Това фактическо състояние на нещата предопредели, според нас, една много по-широка визия от страна на БСП-София", аргументира той постигнатото разбирателство между партията-столетница и коалицията "Левицата", съставена от бивши БСП кадри.

В процеса на преговори преди официалната кандидатура, излъчена от БСП, са били провеждани разговори с редица политически формации - "Възраждане", "Атака", "Русофили за България", както и "Български възход" на Стефан Янев. Единствено "Левицата" обаче се заела със съвместната кауза, каза на свой ред Жельо Бойчев.

Ваня Григорова влиза в битката за София с манифест за един демократичен град

Ваня Григорова влиза в битката за София с манифест за един демократичен град

Партия МИР пък реши да не участва в лява местна коалиция в столицата

Спор и напрежение се зародиха покрай обсъждането на листите и местата, които да бъдат дадени на коалиционните партньори. Пролича недоволство от страна на централното ръководство на партията спрямо решенията, които се предоставят от градската организация. 

"Трябва да имаме по-широк подход. Всички ние получихме кандидатите днес сутринта, с празни квадратчета. Но да се върнем на коалиционното споразуменията. Благодаря на другарите, че са провели много разговори с всевъзможни партии. (...) Кандидат не може да бъде избран сам, Ваня не може да бъде избрана сама. Да, затова обединяваме сили с "Левицата". В тази връзка правя редакционно предложение мястото на коалиционния партньор да е на 9-то място, а не на второ, както е сега", влезе в ролята на вътрешна опозиция на градската организация на свой ред председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

"Аз поставям не въпроса да се разваля някаква коалиция, а това, че местата с коалиционните партньори не са договорени. И смея да твърдя, че 5 социалисти биха били много по-добри представители от когото и да е друг. Защото сме тук, за да защитаваме социалистическите идеи", добави още той.

"Залогът е връщането на БСП като водеща сила като градска организация и в управлението на държавата. И трябва да покажем, че личните амбиции могат да бъдат пречупени пред един по-голям залог", репликира на Свиленски Жельо Бойчев.

"Пожелавам на градската организация един добър резултат, но коалиционната политика е много сложен процес. Опитът показва, че никога автоматичният сбор води до успех. Например Явор Божанков, който е моя лична грешка, политическа и човешка, който разби градската организация във Велико Търново. И хора като него, успявайки на гърба на БСП, буквално се изплюха върху партията. И затова имам въпрос - кой ще бъде на 6-то място в листата", остра бе на свой ред председателят на БСП Корнелия Нинова.

Шестото място ще бъде дадено на коалиционните партньори от "Левицата", отвърна обратно Бойчев. Но заяви - не знае персонално за кого точно в личностен план става дума, такъв разговор все още не е бил воден.

В крайна сметка, макар и всички медии да чакаха изказване на кандидат-кметът Ваня Григорова, достъпът до залата бе ограничен. По-нататъшен официален коментар не бе даден.

БСП-София и "Левицата" заедно атакуват кметския стол в София?

БСП-София и "Левицата" заедно атакуват кметския стол в София?

Повечето лица на "Левицата" всъщност са лица на БСП доскоро

По-късно на брифинг председателят на БСП-София Иван Таков обяви, че Ваня Григорова ще бъде кандидатът на левицата за кмет на София на предстоящите местни избори.

По думите му БСП ще се бори най-вече за това "сглобката", която се получи на национално ниво, да не се получи отново и в София.

Ваня Григорова благодари за единодушната подкрепа от Градската конференция на БСП-София за номинацията ѝ за кмет и за категоричната подкрепа да води листата за общински съветници. Тя посочи, че целта е да се постигне обединение на левите сили, като по този начин се победят опонентите, които продължават грабежа в София.